Z układu równań przekształconego na macierz
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+y+z+t=0\\
x+-2y+z+2t=0\\
3x-y-2z+t=0\end{cases}}\)
wyliczyłem
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{5} a_{1} }\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{5} a_{1} + a_{2} }\)
\(\displaystyle{ z = a_{1} }\)
\(\displaystyle{ t = a_{2} }\)
I teraz z tego mam wyliczyć baze i wymiar przestrzeni rozwiązań układu równań.
Baza i wymiar przetrzeni rozwiązań układu równań Gaussem
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 lut 2020, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
- Podziękował: 1 raz
Baza i wymiar przetrzeni rozwiązań układu równań Gaussem
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Baza i wymiar przetrzeni rozwiązań układu równań Gaussem
Za dużo tam liter. Mamy trzy zmienne \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\) i jeden parametr \(\displaystyle{ t}\).
Ogólne rozw. układu \(\displaystyle{ x= \frac{1}{4}t}\), \(\displaystyle{ y= \frac{5}{4}t}\), \(\displaystyle{ z= \frac{-3}{4}t}\). Stąd baza \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\frac{1}{4}\\\frac{5}{4}\\\frac{-3}{4}\end{array}\right]}\). Interpretacja baz jest tu taka, że każda ich kombinacja liniowa generuje rozwiązanie układu. Baza jest jedna więc kombinacja liniowa to po prostu pomnożenie przez dowolną stałą.
Jedna baza oznacza też wymiar przestrzeni rozwiązań układu równa się jeden.
Ogólne rozw. układu \(\displaystyle{ x= \frac{1}{4}t}\), \(\displaystyle{ y= \frac{5}{4}t}\), \(\displaystyle{ z= \frac{-3}{4}t}\). Stąd baza \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\frac{1}{4}\\\frac{5}{4}\\\frac{-3}{4}\end{array}\right]}\). Interpretacja baz jest tu taka, że każda ich kombinacja liniowa generuje rozwiązanie układu. Baza jest jedna więc kombinacja liniowa to po prostu pomnożenie przez dowolną stałą.
Jedna baza oznacza też wymiar przestrzeni rozwiązań układu równa się jeden.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Baza i wymiar przetrzeni rozwiązań układu równań Gaussem
Jak położę \(\displaystyle{ t=4}\) to pierwsze równanie będzie wyglądać tak: \(\displaystyle{ 2+5-3+4}\) a to nie jest zero. Rozwiązaniem tego układu jest zbiór:pkrwczn pisze: ↑12 cze 2020, o 21:56 Za dużo tam liter. Mamy trzy zmienne \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\) i jeden parametr \(\displaystyle{ t}\).
Ogólne rozw. układu \(\displaystyle{ x= \frac{1}{4}t}\), \(\displaystyle{ y= \frac{5}{4}t}\), \(\displaystyle{ z= \frac{-3}{4}t}\).
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{bmatrix}
x \\ y \\ z \\ t
\end{bmatrix} \in\RR^4 : x,y,z,t \text{ spełniają układ równań} \right\} = \left\{ \begin{bmatrix}
-1 \\ 1 \\ -1 \\ 2
\end{bmatrix} \alpha : \alpha \in\RR \right\} = \text{span} \left\{ \begin{bmatrix}
-1 \\ 1 \\ -1 \\ 2
\end{bmatrix} \right\} }\)
Zatem widać co jest bazą i ile ma elementów (co stanowi wymiar).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 lut 2020, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
- Podziękował: 1 raz
Re: Baza i wymiar przetrzeni rozwiązań układu równań Gaussem
Przepraszam, wkradł się błąd.
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+y+z-t=0\\
x-2y+z+2t=0\\
3x-y+2z+t=0\end{cases}}\)
wyliczyłem
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{5} a_{1} }\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{5} a_{1} + a_{2} }\)
\(\displaystyle{ z = a_{1} }\)
\(\displaystyle{ t = a_{2} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+y+z-t=0\\
x-2y+z+2t=0\\
3x-y+2z+t=0\end{cases}}\)
wyliczyłem
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{5} a_{1} }\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{5} a_{1} + a_{2} }\)
\(\displaystyle{ z = a_{1} }\)
\(\displaystyle{ t = a_{2} }\)