Rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 paź 2019, o 23:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rząd macierzy
Mam policzyć rząd tej macierzy.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&1&2&3\\1&4&-1&2\\9&-2&5&4\end{array}\right]}\)
Aby to zrobić muszę najpierw policzyć wyznacznik. Metoda Laplace'a jest chyba najlepsza w tym przypadku. Jednak najpierw musiałbym wyzerować jakąś kolumnę lub rząd. Dacie wskazówkę którą najłatwiej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&1&2&3\\1&4&-1&2\\9&-2&5&4\end{array}\right]}\)
Aby to zrobić muszę najpierw policzyć wyznacznik. Metoda Laplace'a jest chyba najlepsza w tym przypadku. Jednak najpierw musiałbym wyzerować jakąś kolumnę lub rząd. Dacie wskazówkę którą najłatwiej?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 paź 2019, o 23:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Re: Rząd macierzy
Czy dobrze wyzerowałem?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&-19&7&-7\\1&0&0&0\\9&-38&14&-14\end{array}\right]}\)
A może tak lepiej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&9&0&7\\1&4&-1&2\\14&18&0&14\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&-19&7&-7\\1&0&0&0\\9&-38&14&-14\end{array}\right]}\)
A może tak lepiej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&9&0&7\\1&4&-1&2\\14&18&0&14\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 paź 2019, o 23:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Re: Rząd macierzy
Usunąłem jedną kolumnę z macierzy 4x3. Dostałem macierz 3x3. Wyliczyłem z niej wyznacznik=0. Potem odciąłem drugą, trzecią i czwartą. Za każdym razem wyznacznik wychodził 0. Dopiero wyznacznik macierzy 2x2 dał wynik różny od 0.
Czyli rząd tej macierzy to po prostu 2?
Czyli rząd tej macierzy to po prostu 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Rząd macierzy
NA to wychodzi (o ile się nie pomyliłeś w rachunkach)
Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
JAk w tej macierzy odejnmiesz dwa razy wiersz pierwszy od trzeciego.... Powinienes to zobaczyć
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Rząd macierzy
@Gosda idź się doucz bo nie pierwszy raz wprowadzasz użytkowników w błąd
Zaproponowany sposób obliczania rzędu jest poprawny choć nie jest najszybszy
Zaproponowany sposób obliczania rzędu jest poprawny choć nie jest najszybszy