wektor kierunkowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wero0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 kwie 2020, o 10:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 5 razy

wektor kierunkowy

Post autor: wero0 »

Jak odczytać wektor kierunkowy takiej prostej: \(\displaystyle{ l:x+y-z=0 }\) , \(\displaystyle{ x-y+z=2 }\) ? Będzie to \(\displaystyle{ (1,1,-1) }\) czy może \(\displaystyle{ (1,-1,1) }\)? A może trzeba ją zapisać w jakiś inny sposób?
Dodatkowo, czy punkt należący do tej prostej to np. \(\displaystyle{ P=(1,1,2)}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22218
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: wektor kierunkowy

Post autor: a4karo »

Ani jeden ani drugi. Prosta leży w obu płaszczyznach, więc jej wektor kierunkowy jest prostopadly do obu wektorów normalnych.

Pomyśl jak sprawdzić czy punkt `P"` leży na prostej?
wero0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 kwie 2020, o 10:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 5 razy

Re: wektor kierunkowy

Post autor: wero0 »

Czy wektor kierunkowy to będzie \(\displaystyle{ (0,-2,-2)}\)?

Mój punkt "pasuje" do obu tych prostych, po podstawieniu obie proste się zerują, więc wydaje mi się, że jest w porządku.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22218
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: wektor kierunkowy

Post autor: a4karo »

Tak, to jeden z wielu. Ale wynik jest mniej interesujący niż sosie w jaki go otrzymałas
wero0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 kwie 2020, o 10:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 5 razy

Re: wektor kierunkowy

Post autor: wero0 »

A wektor kierunkowy się zgadza?
ODPOWIEDZ