Znaleźć współrzędne wektora w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Maciek412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Znaleźć współrzędne wektora w bazie

Post autor: Maciek412 »

Dobry wieczór!
Mam do rozwiązania takie zadanie:
Znaleźć współrzędne wektora w bazie: \(\displaystyle{ p = x^{2}-3x+3 \in \RR_{2}[x] , B=(x^{2}-3x-1; -x ^{2}+x+3; 2x^{2}-x-2 ) }\)
Rozwiązywałem już proste zadania w tym zakresie z podanymi już wektorami liczbowymi ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 3 cze 2020, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Znaleźć współrzędne wektora w bazie

Post autor: Jan Kraszewski »

A gdybyś był w \(\displaystyle{ \RR^3}\) i miał przedstawić wektor \(\displaystyle{ (1,-3,3)}\) w bazie \(\displaystyle{ \{(1,-3,-1),(-1,1,3),(2,-1,\red{-}2)\}}\) to byś potrafił?

JK

edit: Poprawka znaku w ostatnim wektorze.
Maciek412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Znaleźć współrzędne wektora w bazie

Post autor: Maciek412 »

W ten sposób jak najbardziej. Tylko ostatnia współrzędna w bazie powinna chyba wynosić -2. Wcześniej próbowałem zapisać to w trochę inny sposób, mianowicie:
\(\displaystyle{ x^{2}-3x+3 = a(x^{2}-3x-1)+b(-x^{2}+x+3)+c(2x^{2}-x-2) }\)
Później przyrównałem współczynniki a, b, c z prawej strony do tych po lewej i wyszedł ten sam układ równań.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Znaleźć współrzędne wektora w bazie

Post autor: Jan Kraszewski »

Maciek412 pisze: 3 cze 2020, o 12:24W ten sposób jak najbardziej. Tylko ostatnia współrzędna w bazie powinna chyba wynosić -2.
Oczywiście, poprawiam.
Maciek412 pisze: 3 cze 2020, o 12:24Wcześniej próbowałem zapisać to w trochę inny sposób, mianowicie:
\(\displaystyle{ x^{2}-3x+3 = a(x^{2}-3x-1)+b(-x^{2}+x+3)+c(2x^{2}-x-2) }\)
Później przyrównałem współczynniki a, b, c z prawej strony do tych po lewej i wyszedł ten sam układ równań.
No i dobrze.

JK
ODPOWIEDZ