wyznaczanie x - macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
promeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 1 raz

wyznaczanie x - macierz odwrotna

Post autor: promeq »

Witam, mam rozwiązać równanie macierzowe \(\displaystyle{ A(X ^{T}-I) = B }\).
mam podaną macierz \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\), ale problem mam z wyznaczeniem \(\displaystyle{ X}\) z tego równania.
mógłby ktoś wyznaczyć to krok po kroku?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2020, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: wyznaczanie x - macierz odwrotna

Post autor: Jan Kraszewski »

Rozumiem, że macierz \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna.

\(\displaystyle{ X ^{T}-I=... }\)

JK
promeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 1 raz

Re: wyznaczanie x - macierz odwrotna

Post autor: promeq »

Dodano po 15 minutach 34 sekundach:
Jan Kraszewski pisze: 2 cze 2020, o 17:38 Rozumiem, że macierz \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna.

\(\displaystyle{ X ^{T}-I=... }\)

JK
wyszło mi \(\displaystyle{ X^{T} = A ^{-1} \cdot B + I }\).
Czy jest to poprawny zapis?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: wyznaczanie x - macierz odwrotna

Post autor: Jan Kraszewski »

Poprawny.

Ponadto \(\displaystyle{ \left( X^T\right)^T=X. }\)

JK
ODPOWIEDZ