Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 mar 2020, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 1 raz
Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
\(\displaystyle{ kx + z = 4}\)
\(\displaystyle{ ky + z = 2}\)
\(\displaystyle{ 2x + 2y + 2z = 6}\)
Wyszła mi taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2& 2& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
Zamieniłam kolumnę 1 z 3, pomnożyłam 1 wiersz *(-1) i dodałam do 2 wiersza, potem pomnożyłam 1 wiersz *(-2) i dodałam do 3 wiersza. Otrzymałam taką macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
1 & 0 & k & \\
0& k& -k& \\
0& 2& -2k+2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ -2 \\ -2
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
I w tym miejscu utknęłam, nie wiem co zrobić dalej, żeby otrzymać macierz schodkową.
\(\displaystyle{ ky + z = 2}\)
\(\displaystyle{ 2x + 2y + 2z = 6}\)
Wyszła mi taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2& 2& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
Zamieniłam kolumnę 1 z 3, pomnożyłam 1 wiersz *(-1) i dodałam do 2 wiersza, potem pomnożyłam 1 wiersz *(-2) i dodałam do 3 wiersza. Otrzymałam taką macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
1 & 0 & k & \\
0& k& -k& \\
0& 2& -2k+2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ -2 \\ -2
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
I w tym miejscu utknęłam, nie wiem co zrobić dalej, żeby otrzymać macierz schodkową.
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
A nie prościej skorzystać z wyznaczników?
JK
JK
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2& 2& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(iii)-(ii)-(i):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2-k& 2-k& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
dla \(\displaystyle{ k\ne 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
1& 1& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(i)+(ii); dla \(\displaystyle{ k\ne 0}\) (iii)*(-k)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & k & 2 & \\
0& k& 1& \\
-k& -k& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
6 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(iii)+(i)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & k & 2 & \\
0& k& 1& \\
0& 0& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
6 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
i do przekątniowej blisko
Pozdrawiam
PS.
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2& 2& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(iii)-(ii)-(i):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
2-k& 2-k& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
dla \(\displaystyle{ k\ne 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & 0 & 1 & \\
0& k& 1& \\
1& 1& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
4 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(i)+(ii); dla \(\displaystyle{ k\ne 0}\) (iii)*(-k)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & k & 2 & \\
0& k& 1& \\
-k& -k& 0&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
6 \\ 2 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
(iii)+(i)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
k & k & 2 & \\
0& k& 1& \\
0& 0& 2&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
6 \\ 2 \\ 6
\end{matrix}
\end{bmatrix} }\)
i do przekątniowej blisko
Pozdrawiam
PS.
To bardzo zasadne pytanie!
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
\(\displaystyle{ \begin{cases} kx + 0y +1z = 4\\ 0x + ky +1z = 2 \\ 2x +2y +2z = 6 \end{cases} }\)
Metoda przekształceń elementarnych
Mnożymy ostatnie równanie układu przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) i tworzymy macierz rozszerzoną układu
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} k & 0 & 1 &4 \\ 0 & k & 1 & 2 \\ 1 & 1 & 1 & 3 \end{matrix} \right] }\)
Wykonujemy przekształcenia elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej układu
\(\displaystyle{ w_{1} \leftrightarrow w_{3} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ k & 0 & 1 & 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3}+ w_{1}\cdot (-k), \ \ k\neq 0 }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & -k &- k+ 1 &-3k+ 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} + w_{2} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
Z ostatniego wiersza macierzy odczytujemy, że dla
\(\displaystyle{ \begin{cases} -k + 2 = 0 \\ -3k + 6 = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ k = 2 }\) - układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie rozwiązań.
Dla \(\displaystyle{ k \neq 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ jest oznaczony - ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Przypadek \(\displaystyle{ k = 0 }\) wymaga oddzielnego zbadania, ponieważ przekształcenia elementarne wykonywaliśmy, przy założeniu, że \(\displaystyle{ k \neq 0. }\)
Po podstawieniu do pierwszego i drugiego równania układu \(\displaystyle{ k = 0 }\) stwierdzamy, że układ jest sprzeczny.
Metoda Kramera (wyznacznikowa)
Wyznacznik główny układu
\(\displaystyle{ W = \left| \begin{matrix} k & 0 & 1 \\ 0 & k &1 \\ 2 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2k\cdot (k-2) }\)
Wyznaczniki, które powstają po zastąpieniu kolumny - kolumną wyrazów wolnych:
\(\displaystyle{ W_{x} =\left| \begin{matrix} 4 & 0 & 1 \\ 2 & k &1 \\ 6 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{y} =\left| \begin{matrix} k & 4 & 1 \\ 0 & 2 & 1\\ 2 & 6 & 2 \end{matrix} \right| = -2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{z} =\left| \begin{matrix} k & 0 & 4 \\ 0 & k & 2 \\ 2 & 2 & 6 \end{matrix} \right| = 6k \cdot (k-2). }\)
\(\displaystyle{ W = W_{x} = W_{y} = W_{z} = 0 }\) dla \(\displaystyle{ k= 2 }\) - układ nieoznaczony.
\(\displaystyle{ W \neq 0 }\) dla \(\displaystyle{ ( k \neq 2 \wedge k\neq 0 )}\) - układ oznaczony.
\(\displaystyle{ (W = 0 \wedge W_{x} \neq 0) }\) lub \(\displaystyle{ ( W = 0 \wedge W_{y}\neq 0) }\) dla \(\displaystyle{ k = 0 }\) - układ sprzeczny.
Metoda przekształceń elementarnych
Mnożymy ostatnie równanie układu przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) i tworzymy macierz rozszerzoną układu
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} k & 0 & 1 &4 \\ 0 & k & 1 & 2 \\ 1 & 1 & 1 & 3 \end{matrix} \right] }\)
Wykonujemy przekształcenia elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej układu
\(\displaystyle{ w_{1} \leftrightarrow w_{3} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ k & 0 & 1 & 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3}+ w_{1}\cdot (-k), \ \ k\neq 0 }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & -k &- k+ 1 &-3k+ 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} + w_{2} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
Z ostatniego wiersza macierzy odczytujemy, że dla
\(\displaystyle{ \begin{cases} -k + 2 = 0 \\ -3k + 6 = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ k = 2 }\) - układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie rozwiązań.
Dla \(\displaystyle{ k \neq 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ jest oznaczony - ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Przypadek \(\displaystyle{ k = 0 }\) wymaga oddzielnego zbadania, ponieważ przekształcenia elementarne wykonywaliśmy, przy założeniu, że \(\displaystyle{ k \neq 0. }\)
Po podstawieniu do pierwszego i drugiego równania układu \(\displaystyle{ k = 0 }\) stwierdzamy, że układ jest sprzeczny.
Metoda Kramera (wyznacznikowa)
Wyznacznik główny układu
\(\displaystyle{ W = \left| \begin{matrix} k & 0 & 1 \\ 0 & k &1 \\ 2 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2k\cdot (k-2) }\)
Wyznaczniki, które powstają po zastąpieniu kolumny - kolumną wyrazów wolnych:
\(\displaystyle{ W_{x} =\left| \begin{matrix} 4 & 0 & 1 \\ 2 & k &1 \\ 6 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{y} =\left| \begin{matrix} k & 4 & 1 \\ 0 & 2 & 1\\ 2 & 6 & 2 \end{matrix} \right| = -2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{z} =\left| \begin{matrix} k & 0 & 4 \\ 0 & k & 2 \\ 2 & 2 & 6 \end{matrix} \right| = 6k \cdot (k-2). }\)
\(\displaystyle{ W = W_{x} = W_{y} = W_{z} = 0 }\) dla \(\displaystyle{ k= 2 }\) - układ nieoznaczony.
\(\displaystyle{ W \neq 0 }\) dla \(\displaystyle{ ( k \neq 2 \wedge k\neq 0 )}\) - układ oznaczony.
\(\displaystyle{ (W = 0 \wedge W_{x} \neq 0) }\) lub \(\displaystyle{ ( W = 0 \wedge W_{y}\neq 0) }\) dla \(\displaystyle{ k = 0 }\) - układ sprzeczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
Janusz - kolejna nieprawda.
Układ
\begin{cases} 0x+0y=1\\0x+0y=0\end{cases}
spełnia `W=W_x=W_y=0` ale jest sprzeczny
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
\(\displaystyle{ \begin{cases} kx + 0y +1z = 4\\ 0x + ky +1z = 2 \\ 2x +2y +2z = 6 \end{cases} }\)
Metoda przekształceń elementarnych
Mnożymy ostatnie równanie układu przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) i tworzymy macierz rozszerzoną układu
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} k & 0 & 1 &4 \\ 0 & k & 1 & 2 \\ 1 & 1 & 1 & 3 \end{matrix} \right] }\)
Wykonujemy przekształcenia elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej układu
\(\displaystyle{ w_{1} \leftrightarrow w_{3} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ k & 0 & 1 & 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3}+ w_{1}\cdot (-k), \ \ k\neq 0 }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & -k &- k+ 1 &-3k+ 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} + w_{2} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
Z ostatniego wiersza macierzy odczytujemy, że dla
\(\displaystyle{ \begin{cases} -k + 2 = 0 \\ -3k + 6 = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ k = 2 }\) - układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie rozwiązań.
Dla \(\displaystyle{ k \neq 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ jest oznaczony - ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Przypadek \(\displaystyle{ k = 0 }\) wymaga oddzielnego zbadania, ponieważ przekształcenia elementarne wykonywaliśmy, przy założeniu, że \(\displaystyle{ k \neq 0. }\)
Po podstawieniu do pierwszego i drugiego równania układu \(\displaystyle{ k = 0 }\) stwierdzamy, że układ jest sprzeczny.
Metoda Kramera (wyznacznikowa)
Wyznacznik główny układu
\(\displaystyle{ W = \left| \begin{matrix} k & 0 & 1 \\ 0 & k &1 \\ 2 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2k\cdot (k-2) }\)
Wyznaczniki, które powstają po zastąpieniu kolumny - kolumną wyrazów wolnych:
\(\displaystyle{ W_{x} =\left| \begin{matrix} 4 & 0 & 1 \\ 2 & k &1 \\ 6 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{y} =\left| \begin{matrix} k & 4 & 1 \\ 0 & 2 & 1\\ 2 & 6 & 2 \end{matrix} \right| = -2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{z} =\left| \begin{matrix} k & 0 & 4 \\ 0 & k & 2 \\ 2 & 2 & 6 \end{matrix} \right| = 6k \cdot (k-2). }\)
\(\displaystyle{ W = W_{x} = W_{y} = W_{z} = 0 }\) dla \(\displaystyle{ k= 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ nieoznaczony.
\(\displaystyle{ W \neq 0 }\) dla \(\displaystyle{ ( k \neq 2 \wedge k\neq 0 )}\) - układ oznaczony.
\(\displaystyle{ (W = 0 \wedge W_{x} \neq 0) }\) lub \(\displaystyle{ ( W = 0 \wedge W_{y}\neq 0) }\) dla \(\displaystyle{ k = 0 }\) - układ sprzeczny.
Prostsza wydaje się metoda przekształceń elementarnych, aczkolwiek wyznaczniki \(\displaystyle{ 3\times 3 }\) nie sprawiają trudności w obliczeniach.
Metoda przekształceń elementarnych
Mnożymy ostatnie równanie układu przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) i tworzymy macierz rozszerzoną układu
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} k & 0 & 1 &4 \\ 0 & k & 1 & 2 \\ 1 & 1 & 1 & 3 \end{matrix} \right] }\)
Wykonujemy przekształcenia elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej układu
\(\displaystyle{ w_{1} \leftrightarrow w_{3} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ k & 0 & 1 & 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3}+ w_{1}\cdot (-k), \ \ k\neq 0 }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & -k &- k+ 1 &-3k+ 4 \end{matrix} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} + w_{2} }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
Z ostatniego wiersza macierzy odczytujemy, że dla
\(\displaystyle{ \begin{cases} -k + 2 = 0 \\ -3k + 6 = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ k = 2 }\) - układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie rozwiązań.
Dla \(\displaystyle{ k \neq 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ jest oznaczony - ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Przypadek \(\displaystyle{ k = 0 }\) wymaga oddzielnego zbadania, ponieważ przekształcenia elementarne wykonywaliśmy, przy założeniu, że \(\displaystyle{ k \neq 0. }\)
Po podstawieniu do pierwszego i drugiego równania układu \(\displaystyle{ k = 0 }\) stwierdzamy, że układ jest sprzeczny.
Metoda Kramera (wyznacznikowa)
Wyznacznik główny układu
\(\displaystyle{ W = \left| \begin{matrix} k & 0 & 1 \\ 0 & k &1 \\ 2 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2k\cdot (k-2) }\)
Wyznaczniki, które powstają po zastąpieniu kolumny - kolumną wyrazów wolnych:
\(\displaystyle{ W_{x} =\left| \begin{matrix} 4 & 0 & 1 \\ 2 & k &1 \\ 6 & 2 & 2 \end{matrix} \right| = 2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{y} =\left| \begin{matrix} k & 4 & 1 \\ 0 & 2 & 1\\ 2 & 6 & 2 \end{matrix} \right| = -2(k-2). }\)
\(\displaystyle{ W_{z} =\left| \begin{matrix} k & 0 & 4 \\ 0 & k & 2 \\ 2 & 2 & 6 \end{matrix} \right| = 6k \cdot (k-2). }\)
\(\displaystyle{ W = W_{x} = W_{y} = W_{z} = 0 }\) dla \(\displaystyle{ k= 2 \wedge k\neq 0 }\) - układ nieoznaczony.
\(\displaystyle{ W \neq 0 }\) dla \(\displaystyle{ ( k \neq 2 \wedge k\neq 0 )}\) - układ oznaczony.
\(\displaystyle{ (W = 0 \wedge W_{x} \neq 0) }\) lub \(\displaystyle{ ( W = 0 \wedge W_{y}\neq 0) }\) dla \(\displaystyle{ k = 0 }\) - układ sprzeczny.
Prostsza wydaje się metoda przekształceń elementarnych, aczkolwiek wyznaczniki \(\displaystyle{ 3\times 3 }\) nie sprawiają trudności w obliczeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
Z faktu, że wszystkie wyznaczniki są równe zero nie wynika, że układ jest nieoznaczony i nie zmieni tego przepisywanie tego posta po raz trzeci.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
Niestety, to Ty robisz z tego przedstawienie. Poprawiłem Twoje argumenty a co Ty zrobiłeś? Opublikowałeś ponownie ten sam post. Kpisz z czytelników czy nie dorosłeś żeby się zmierzyć z własnymi błędami?
Dodano po 7 minutach 38 sekundach:
No i jeszcze jeden kwiatek z tego "rozwiązania"
Sugeruje to, że janusz47 wyciąga wniosek o nieoznaczoności układu z postaci trzeciego wiersza. To jest nieuprawnione. Przecież gdyby ukłąd wyglądał tak:janusz47 pisze: ↑11 kwie 2020, o 12:41
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 0 & k & 1 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
Z ostatniego wiersza macierzy odczytujemy, że dla
\(\displaystyle{ \begin{cases} -k + 2 = 0 \\ -3k + 6 = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ k = 2 }\) - układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie rozwiązań.
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 &3\\ 2 & 2 & 2 & 2 \\ 0 & 0 &- k+ 2 &-3k+ 6 \end{matrix} \right] }\)
to wniosek o nieoznaczoności tego sprzecznego układu byłby błędny.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
Nic. Stwierdzam fakty. Zamieściłeś dwa merytorycznie tak samo błędne posty (o 10:58 i 11:41).
Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
A w ostatnim poście wskazuję, że powołanie się tylko na postać trzeciego wierzsza jest merytorycznym błedem.
Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
A w ostatnim poście wskazuję, że powołanie się tylko na postać trzeciego wierzsza jest merytorycznym błedem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
Proszę nie popełniać błędu
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 & 3 \\ 2 & 2 &2 & 2 \\ 0 & 0 & -k+2 & -3k+6 \end{matrix} \right ] \neq \left [\begin{matrix} 1 & 1 & 1 & 3 \\ 0 & 2 & 1 &2 \\ 0 & 0 & -k+2 & -3k + 6 \end{matrix} \right ] }\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{matrix} 1 & 1 & 1 & 3 \\ 2 & 2 &2 & 2 \\ 0 & 0 & -k+2 & -3k+6 \end{matrix} \right ] \neq \left [\begin{matrix} 1 & 1 & 1 & 3 \\ 0 & 2 & 1 &2 \\ 0 & 0 & -k+2 & -3k + 6 \end{matrix} \right ] }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Znajdź rozwiązania układu równań w zależności od parametru k
A czy ja pisze, że się równa. Nie odniosłeś się w swoim rozumowaniu do całego układu lecz tylko to ostatniego wiersza. To za mało, a mój przykład na to wskazuje. Howgh