Algorytm iteracji macierzy metodą Jacobiego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
splinter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lut 2016, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Borusławice
Podziękował: 13 razy

Algorytm iteracji macierzy metodą Jacobiego

Post autor: splinter »

Dany jest układ równań \(\displaystyle{ (A + E)\cdot x = b}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą \(\displaystyle{ N \times N}\) postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&1&&\\1&4&...&\\&...&...&1\\&&1&4\end{array}\right]}\) natomiast elementy \(\displaystyle{ e _{ij} }\) macierzy \(\displaystyle{ E}\) spełniają \(\displaystyle{ \left| e _{ij} \right| \le 10 ^{-8} }\).Zakładając, że \(\displaystyle{ \left| \epsilon \right| \le 10 ^{-8} }\) oraz \(\displaystyle{ N \le 10^{6} }\) wykaż, że iteracja Jacobiego będzie zbieżna do rozwiązania. Sformułuj algorytm wykonywania jednej iteracji i oszacuj jego koszt w zależności od \(\displaystyle{ N}\) i \(\displaystyle{ \epsilon}\).


Wiem jak udowodnić, że metoda będzie zbieżna, ale w jaki sposób mogę skonstruować taki algorytm?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2020, o 15:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Algorytm iteracji macierzy metodą Jacobiego

Post autor: janusz47 »

Zadanie z egzaminu Pana dr Piotra Krzyżanowskiego MiMUW.
Wiem jak udowodnić, że metoda będzie zbieżna, ale w jaki sposób mogę skonstruować taki algorytm?
Jak nie znamy algorytmu iteracyjnego metody Jacobiego, to jak można stwierdzić, że metoda jest zbieżna?
ODPOWIEDZ