Dany jest układ równań, gdzie k jest parametrem. (4x4)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kristoffer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2020, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 15 razy

Dany jest układ równań, gdzie k jest parametrem. (4x4)

Post autor: Kristoffer »

Dany jest układ równań, gdzie \(\displaystyle{ \text{k} \in \mathbb{R}}\) jest parametrem.

\(\displaystyle{
\begin{cases}
2x + y − 2z = 3 \\
kx + 2y = k \\
x + kz + t = 3 \\
2x + y − kz = k
\end{cases}
}\)


Określ liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru \(\displaystyle{ \text{k}}\) . Jeżeli układ
ma nieskończenie wiele rozwiązań, to znajdź te rozwiązania.

Jak to określić?
Mógłbym liczyć wyznacznik - otrzymałbym \(\displaystyle{ k^2-6k+8 = (k-4)(k-2)}\)
W samym wyznaczaniu wyznacznika tej macierzy można się pomylić (zmienne to: x,y,z,t) a teraz mam do sprawdzenia jeszcze rzędy macierzy dla \(\displaystyle{ k=4 \text{ i } k=2}\).
Inny sposób?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, o 15:15 przez Kristoffer, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dany jest układ równań, gdzie k jest parametrem.

Post autor: a4karo »

Popatrz na pierwsze i czwarte równanie
Kristoffer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2020, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 15 razy

Re: Dany jest układ równań, gdzie k jest parametrem.

Post autor: Kristoffer »

a4karo pisze: 16 lut 2020, o 15:14 Popatrz na pierwsze i czwarte równanie
Dziękuję, oczywiście dla k=2 sprzeczność, czyli brak rozwiązań. Pozostało sprawdzić rząd macierzy dla k=4, ale to tak naprawdę trzy kroki.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dany jest układ równań, gdzie k jest parametrem. (4x4)

Post autor: a4karo »

Dla `k=4` rozważ drugie, a potem pierwsze i czwarte
ODPOWIEDZ