Liczba rozwiązań zespolonych układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Abbion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 5 razy

Liczba rozwiązań zespolonych układu równań

Post autor: Abbion »

W zależności od parametru \(\displaystyle{ a \in \RR }\) znaleźć liczbę rozwiązań zespolonych następującego układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+a^2y + z=-a\\x+y-az=a^2\\0+y+z=1\end{cases}}\)

Liczę wyznacznik główny i wychodzi że \(\displaystyle{ a \in \RR \setminus \{-1,2\} }\) i wtedy układ ma jedno rozwiązanie, więc jest oznaczony.
Potem sprawdzam, co się stanie, gdy \(\displaystyle{ a = -1 }\) oraz \(\displaystyle{ a = 2 }\).
Dla \(\displaystyle{ a = -1 }\) rząd macierzy \(\displaystyle{ A}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\) oraz rząd macierzy uzupełnienia \(\displaystyle{ A}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\), czyli układ jest nieoznaczony.
Dla \(\displaystyle{ a = 2 }\) rząd macierzy \(\displaystyle{ A}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\), a gdy liczbę rząd macierzy uzupełnienia \(\displaystyle{ A}\) dostaję.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&4&1&-2\\0&-3&-3&6\\0&0&0&3\end{array}\right]}\)

Z ostatniej linijki wynika, że układ jest sprzeczny.
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie? Nadal nie wiem co to znaczy "liczbę rozwiązań zespolonych" przecież nie ma tu żadnej liczby zespolonej.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2020, o 20:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
sdd1975
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko
Pomógł: 5 razy

Re: Liczba rozwiązań zespolonych układu równań

Post autor: sdd1975 »

Każda liczba rzeczywista jest jednocześnie zespoloną. Na tej samej zasadzie, jak np. 2 jest liczbą wymierną.
ODPOWIEDZ