Przekształcenia liniowe - problem z dowodem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pasjonat_matematyki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 3 wrz 2019, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Przekształcenia liniowe - problem z dowodem

Post autor: pasjonat_matematyki »

Witam

Mam pewien problem z dowodem następującego twierdzenia:

Niech będą dane przestrzenie liniowe \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\) nad ciałem \(\displaystyle{ K}\). Załóżmy, że dana jest baza \(\displaystyle{ S=(v_{t})_{t\in I } }\) przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) oraz układ \(\displaystyle{ S'=(w_{t})_{ t\in I} }\) wektorów przestrzeni \(\displaystyle{ W}\). Przy tych założeniach istnieje dokładnie jedno przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T: V \to W}\), takie, że \(\displaystyle{ T( v_{t}) = w_{t}. }\)

Otóż w części dowodu poświęconej istnieniu przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ T,}\) jego wartość definiuje się poprzez wzór: \(\displaystyle{ T(v) =\sum_{\substack{t \in I}}a_{t} w_{t} }\), gdzie \(\displaystyle{ v = \sum_{\substack{t \in I}}a_{t} v_{t} }\).
Zaskakujące jest, że tą wartość się tu definiuje. W takiej sytuacji pojawia się wątpliwość, czy przy innej definicji to twierdzenia też pozostanie w mocy. Wydaje mi się, że należałoby raczej wyprowadzić taki a nie inny wzór bazując na założeniach twierdzenia, a następnie pokazać, że przekształcenie o takim wzorze jest liniowe i jedyne.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Przekształcenia liniowe - problem z dowodem

Post autor: Dasio11 »

pasjonat_matematyki pisze: 4 lut 2020, o 22:39Otóż w części dowodu poświęconej istnieniu przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ T,}\) jego wartość definiuje się poprzez wzór: [...]
Zaskakujące jest, że tą wartość się tu definiuje.
Dlaczego zaskakuje Cię, że zdefiniowanie konkretnego obiektu o własności \(\displaystyle{ \heartsuit}\)* dowodzi istnienia obiektu o własności \(\displaystyle{ \heartsuit}\)?
pasjonat_matematyki pisze: 4 lut 2020, o 22:39W takiej sytuacji pojawia się wątpliwość, czy przy innej definicji to twierdzenia też pozostanie w mocy.
Nie rozumiem tej wątpliwości.
pasjonat_matematyki pisze: 4 lut 2020, o 22:39Wydaje mi się, że należałoby raczej wyprowadzić taki a nie inny wzór bazując na założeniach twierdzenia, a następnie pokazać, że przekształcenie o takim wzorze jest liniowe i jedyne.
Jeśli chodzi Ci o to, by z faktu że \(\displaystyle{ T}\) ma własność \(\displaystyle{ \heartsuit}\) wywnioskować, że \(\displaystyle{ T}\) musi być dane jakimś konkretnym wzorem - to ten schemat dowodzi wyłącznie jedyności obiektu o własności \(\displaystyle{ \heartsuit}\), a Ty przecież odnosisz się do dowodu istnienia takiegoż.

*Na potrzeby tego posta \(\displaystyle{ \heartsuit}\) oznacza własność "bycia przekształceniem liniowym \(\displaystyle{ T : V \to W}\), takim że \(\displaystyle{ T(v_t) = w_t}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ t \in I}\)".
ODPOWIEDZ