Rozwiązanie bazowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozwiązanie bazowe

Post autor: olczis »

Mam w poleceniu podać rozwiązanie bazowe
Jeżeli rozwiązanie ogólne wychodzi:
\(\displaystyle{
x _{1} =2 x _{2}-3a+b-3t-k+2= 8-7a+b+3t+3k

}\)

\(\displaystyle{
x _{2} =3-2a+3t+2k

}\)

to jako rozwiązanie bazowe jako 0 podstawiam za jedno z rozwiązań \(\displaystyle{ x _{1} }\)lub \(\displaystyle{ x _{2} }\) ?
Wtedy rozwiązanie bazowe równe
\(\displaystyle{
x _{2} =0
}\)

\(\displaystyle{
x _{1} =-3 a+b-3t-k+2
}\)

Czy 0 podstawiam za każdy parametr
a=0
b=0
t=0
k=0?
ODPOWIEDZ