Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2020, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Witam,
Mam problem z dwoma przykładami z zadania o poleceniu:
Zbadaj, czy podane zbiory W są podprzestrzeniami wskazanych przestrzeni liniowych:
\(a)\ W = \left\{ p : st. p = 4 \right\} \subset \RR_{4} [x]\\
b)\ W = \left\{ p : 2p(x) = p(2x) \right\} \subset \RR[x]\)
Serdecznie proszę o pomoc.
Mam problem z dwoma przykładami z zadania o poleceniu:
Zbadaj, czy podane zbiory W są podprzestrzeniami wskazanych przestrzeni liniowych:
\(a)\ W = \left\{ p : st. p = 4 \right\} \subset \RR_{4} [x]\\
b)\ W = \left\{ p : 2p(x) = p(2x) \right\} \subset \RR[x]\)
Serdecznie proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 22:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
\(\displaystyle{ a)}\) Zauważ, że \(\displaystyle{ x^4\in\ W}\) oraz \(\displaystyle{ -x^4+x\in W}\) a czy \(\displaystyle{ x^4+(-x^4+x)\in W}\) ?
\(\displaystyle{ b)}\) Jakie wielomiany spełniają warunek \(\displaystyle{ 2p(x)=p(2x)}\). Wskazówka \(\displaystyle{ p(x)+p(x)=p(x+x)}\).
\(\displaystyle{ b)}\) Jakie wielomiany spełniają warunek \(\displaystyle{ 2p(x)=p(2x)}\). Wskazówka \(\displaystyle{ p(x)+p(x)=p(x+x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2020, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
a) Dlaczego akurat \(\displaystyle{ -x ^{4} + x }\) ?
b) Czy chodzi tu o stopień wielomianu?
b) Czy chodzi tu o stopień wielomianu?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
A dlaczego nie? Czy rozumiesz, co trzeba zrobić w tym zadaniu?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2020, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Nie do końca, dlatego proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi go. Już wiem, dlaczego \(\displaystyle{ -x ^{4} + x }\) ale nie wiem co dzieje się dalej.Jan Kraszewski pisze: ↑16 sty 2020, o 22:02A dlaczego nie? Czy rozumiesz, co trzeba zrobić w tym zadaniu?
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Tak. Ale na chwilę obecną zajmijmy się tylko podpunktem \(\displaystyle{ a}\).b) Czy chodzi tu o stopień wielomianu?
Proszę przytocz definicję podprzestrzeni liniowej. Pokazałem zaprzeczenie jednego z warunków które ją definiują (którego?).Nie do końca, dlatego proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi go. Już wiem, dlaczego \(\displaystyle{ -x^4+x}\) ale nie wiem co dzieje się dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2020, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Podprzestrzeń liniowa to niepusty zbiór \(\displaystyle{ W ⊂ V}\) jeżeli spełnione są warunki:
1. \(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ w_1,w_2 \in W}\)
2. \(\displaystyle{ \alpha\cdot w \in W}\) dla każdego \(\displaystyle{ α ∈ \RR}\) oraz każdego \(\displaystyle{ w ∈ W}\)
Chodzi tu o warunek 1.
1. \(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ w_1,w_2 \in W}\)
2. \(\displaystyle{ \alpha\cdot w \in W}\) dla każdego \(\displaystyle{ α ∈ \RR}\) oraz każdego \(\displaystyle{ w ∈ W}\)
Chodzi tu o warunek 1.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Zgadza się. W pierwszym warunku jest informacja, że dla każdej pary wektorów z \(\displaystyle{ W}\) ich suma jest w \(\displaystyle{ W}\) a ja pokazałem, że tak nie jest. Zaprzeczając definicji. Czyli w podpunkcie \(\displaystyle{ a)}\) nie masz do czynienia z podprzestrzenią liniową.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2020, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Jak zatem podejść do podpunktu b?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
W \(\displaystyle{ b }\) warunek \(\displaystyle{ 2p(x)=p(2x)}\) oznacza, że
A to oznacza, że wszystkie \(\displaystyle{ a_k}\) dla \(\displaystyle{ k\in \left\{ 0,1,2,3,...,n\right\} \setminus \left\{ 1\right\} }\) są zerem. Więc tylko dla \(\displaystyle{ k=1}\) można brać \(\displaystyle{ a_k}\) inne niż zero dlatego wielomiany spełniające ten warunek to wielomiany postaci \(\displaystyle{ ax}\) gdzie \(\displaystyle{ a\in\RR}\). Pytanie więc sprowadza się do tego czy \(\displaystyle{ W=\left\{ ax: a\in\RR\right\} }\) jest podprzestrzenią. Sprawdź z definicji czy spełnione są odpowiednie warunki podprzestrzeni. Ustal dowolne \(\displaystyle{ w_1, w_2\in W}\) i sprawdź czy ich suma jest w \(\displaystyle{ W}\) i podobnie ustal dowolne \(\displaystyle{ \alpha \in\RR}\) oraz \(\displaystyle{ w\in W}\) o zobacz czy \(\displaystyle{ \alpha w}\) jest w \(\displaystyle{ W}\).
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} 2a_kx^k= \sum_{k=0}^{n}a_k2^kx^k }\)
Porównując wielomiany mamy zatem, że \(\displaystyle{ \bigwedge_{k=0}^n 2a_k=a_k2^k}\)
zatem \(\displaystyle{ \bigwedge_{k=0}^n (2^{k-1}-1)a_k=0}\)
A to oznacza, że wszystkie \(\displaystyle{ a_k}\) dla \(\displaystyle{ k\in \left\{ 0,1,2,3,...,n\right\} \setminus \left\{ 1\right\} }\) są zerem. Więc tylko dla \(\displaystyle{ k=1}\) można brać \(\displaystyle{ a_k}\) inne niż zero dlatego wielomiany spełniające ten warunek to wielomiany postaci \(\displaystyle{ ax}\) gdzie \(\displaystyle{ a\in\RR}\). Pytanie więc sprowadza się do tego czy \(\displaystyle{ W=\left\{ ax: a\in\RR\right\} }\) jest podprzestrzenią. Sprawdź z definicji czy spełnione są odpowiednie warunki podprzestrzeni. Ustal dowolne \(\displaystyle{ w_1, w_2\in W}\) i sprawdź czy ich suma jest w \(\displaystyle{ W}\) i podobnie ustal dowolne \(\displaystyle{ \alpha \in\RR}\) oraz \(\displaystyle{ w\in W}\) o zobacz czy \(\displaystyle{ \alpha w}\) jest w \(\displaystyle{ W}\).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Badanie czy zbiory są podprzestrzeniami podanych przestrzeni liniowych
Dużo prościej od razu sprawdzać z definicji, na przykład: jeśli \(\displaystyle{ p, q \in W}\), to \(\displaystyle{ p(2x) = 2p(x)}\) i \(\displaystyle{ q(2x) = 2q(x)}\). Dodając stronami, dostajemy \(\displaystyle{ p(2x) + q(2x) = 2p(x) + 2q(x)}\), tj. \(\displaystyle{ (p+q)(2x) = 2(p+q)(x)}\), co świadczy o tym, że \(\displaystyle{ p+q \in W}\).