hejka
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x+xy}+\frac{1}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}}\)
musimy obliczyć sumę
ale mam y dane że 1=xyz
Czy mógłby ktoś mi w tym pomóc?? tzn na początku chyba należy sprowadzić do wspólnego mianownika........ale jakoś mi to nie wychodzi :/
obliczyć sume
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
obliczyć sume
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x+xy}+\frac{1}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}}\)
1=xyz
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x+xy}+\frac{1}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{xyz}{xyz+x+xy}+\frac{xyz}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{yz}{yz+1+y}+\frac{xyz}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{yz+xyz}{yz+1+y}+\frac{1}{1+z+zx}=\frac{yz+xyz}{yz+xyz+y}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{z+xz}{z+xz+1}+\frac{1}{1+z+zx}=\frac{z+xz+1}{z+xz+1}=1}\)
1=xyz
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x+xy}+\frac{1}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{xyz}{xyz+x+xy}+\frac{xyz}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{yz}{yz+1+y}+\frac{xyz}{1+y+yz}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{yz+xyz}{yz+1+y}+\frac{1}{1+z+zx}=\frac{yz+xyz}{yz+xyz+y}+\frac{1}{1+z+zx}=
\frac{z+xz}{z+xz+1}+\frac{1}{1+z+zx}=\frac{z+xz+1}{z+xz+1}=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
obliczyć sume
WitamTak musisz to sprowadzić do wspólnego mianownika tj.
pierwszy ułamek pomnozyć razy
\(\displaystyle{ \frac{(1+y+yz)(1+z+zx)}{(1+y+yz)(1+z+zx)}}\)
2ułamek razy
\(\displaystyle{ \frac{(1+x+xy)(1+z+zx)}{(1+x+xy)(1+z+zx)}}\)
a 3 ułanek
\(\displaystyle{ \frac{(1+x+xy)(1+y+yx)}{(1+x+xy)(1+y+yx)}}\)
Wszystko na jednej kresce, redukcja i gotowe.
Mam nadziej że pomogłem, moj 1 post
pierwszy ułamek pomnozyć razy
\(\displaystyle{ \frac{(1+y+yz)(1+z+zx)}{(1+y+yz)(1+z+zx)}}\)
2ułamek razy
\(\displaystyle{ \frac{(1+x+xy)(1+z+zx)}{(1+x+xy)(1+z+zx)}}\)
a 3 ułanek
\(\displaystyle{ \frac{(1+x+xy)(1+y+yx)}{(1+x+xy)(1+y+yx)}}\)
Wszystko na jednej kresce, redukcja i gotowe.
Mam nadziej że pomogłem, moj 1 post
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 10:36 przez Darnok, łącznie zmieniany 1 raz.