Zapisywanie wektora w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Zapisywanie wektora w bazie

Post autor: Nadine »

Dobry wieczór,
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się do tego zabrać:
Zapisz wektor
\(\displaystyle{
w(x)=x^3+x^2+x+1
}\)

w bazie
\(\displaystyle{
e=(x(x-1)(x-2),x(x-1),x,1)
}\)

Zazwyczaj używaliśmy zapisu np
\(\displaystyle{
f_1 = [1,2,3,4]
f_2 = [1,1,3,2]
f_3 = [1,2,1,4]
f_4 = [1,2,3,1]
}\)

i cyfr w wektorze, dlatego trochę nie rozumiem co tu jest napisane
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zapisywanie wektora w bazie

Post autor: Jan Kraszewski »

Masz przedstawić wielomian

\(\displaystyle{ w(x)=x^3+x^2+x+1}\)

jako kombinację liniową wielomianów \(\displaystyle{ x^3 -3x^2+2x,x^2-x,x,1}\).

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zapisywanie wektora w bazie

Post autor: Nadine »

Czyli wektor ten zapisany w bazie e to
\(\displaystyle{
1(x^3-3x^2+2x)4(x^2-x)3(x)1(1)
}\)

Dziękuję bardzo
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zapisywanie wektora w bazie

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 14 sty 2020, o 21:27 Czyli wektor ten zapisany w bazie e to
\(\displaystyle{ 1(x^3-3x^2+2x)4(x^2-x)3(x)1(1)}\)
To nie wygląda dobrze. Powinno być

\(\displaystyle{ x^3+x^2+x+1=1\cdot (x^3-3x^2+2x)+4\cdot(x^2-x)+3\cdot x+1\cdot 1}\)

co oznacza, że ten wektor w bazie \(\displaystyle{ e}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ [1,4,3,1]}\).

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zapisywanie wektora w bazie

Post autor: Nadine »

Faktycznie nie dałam plusów i lepiej to tak wygląda
ODPOWIEDZ