Niezrozumiałe skracanie w liczeniu macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
glugsti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2015, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 1 raz

Niezrozumiałe skracanie w liczeniu macierzy

Post autor: glugsti »

Cześć,

jestem w trakcie kursu i przerabiam ortogonalizacje Grama-Schmidta i prowadzący podczas zajęć przekazał nam taki o to zapis:

\(\displaystyle{
V_{1} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} V_{2} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}2\\0\\1\end{array}\right]} V_{3} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}3\\1\\-1\end{array}\right]}
}\)


\(\displaystyle{ e_{1} = \frac{V_{1}}{|V_{1}|} = \frac{1}{ \sqrt{3} }\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} }\)

\(\displaystyle{ u_{2} = V_{2} - ( V_{2} \cdot e_{1} ) e_{1} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}2\\0\\1\end{array}\right]} - ( \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}2\\0\\1\end{array}\right]} \cdot\frac{1}{ \sqrt{3}}\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} )\frac{1}{ \sqrt{3}}\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}2\\0\\1\end{array}\right]} - \frac{1}{3} \cdot 3 \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} = \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\-1\\0\end{array}\right]} }\)

I niestety nie rozumiem skąd wzieło się to:

\(\displaystyle{ ( \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}2\\0\\1\end{array}\right]} \cdot\frac{1}{ \sqrt{3}}\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} )\frac{1}{ \sqrt{3}}\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]} = \frac{1}{3} \cdot 3 \displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]}
}\)


Czy ktoś mógłby mi to rozpisać na czynniki pierwsze bo o ile to jest dla mnie zrozumiałe:

\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}\cdot\frac{1}{ \sqrt{3}}\ = \frac{1}{ 3}}\)

to nie rozumiem w jaki sposób skraca się pierwszy macierz i powstaje 3.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Niezrozumiałe skracanie w liczeniu macierzy

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz, co to jest \(\displaystyle{ V_{2}\cdot e_{1}}\) ? Co oznacza ta kropeczka?

JK
ODPOWIEDZ