Witam. Proszę o pomoc w zadaniu, w którym mam znaleźć bazę B następującej podprzestrzeni wektorowej:
\(\displaystyle{ V = \{ (a, b, a + 2b, c - a + b) \in \RR^4: a, b, c \in \RR \}}\)
a później wyznaczyć wektor z tej bazy przedstawiony przez współrzędne \(\displaystyle{ v = [-2, 0, 1, 2]_{B} }\).
Moje próby zrobienia tego zadania skończyły się na tym, że wyznaczyłem bazę, która według mnie wygląda tak
\(\displaystyle{ B = \{(1, 0, 1, -1) , (0, 1, 2, 1), (0, 0, 0, 1)\}}\)
i dalej nie wiem co mam zrobić, bo współrzędne wektora to 4 skalary a baza ma tylko 3 wektory. Myślałem o dopełnieniu do bazy, ale to chyba nie o to tu chodzi.
Znajdź bazę
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 paź 2019, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Znajdź bazę
Ostatnio zmieniony 15 gru 2019, o 19:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znajdź bazę
Układ wektorów \(\displaystyle{ \alpha_{1}, \alpha_{2} ,..., \alpha_{k} }\) podprzestrzeni \(\displaystyle{ V }\) jest bazą tej podprzestrzeni, jeśli spełnia warunki:
\(\displaystyle{ (i) }\) jest liniowo niezależny,
\(\displaystyle{ (ii) }\) rozpina przestrzeń \(\displaystyle{ V }\) to znaczy \(\displaystyle{ V = lin(\alpha_{1}, \alpha_{2},...,\alpha_{k}). }\)
Jaki stąd wniosek?
Musisz rozszerzyć znaleziony poprawnie Twój układ wektorów o jeden wektor tak, aby układ wektorów spełniał warunki \(\displaystyle{ (i), (ii) }\) bazy podprzestrzeni przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{4}. }\)
Przedstaw wektor \(\displaystyle{ \vec{v}, }\) jako kombinację liniową wektorów bazy i oblicz współczynniki tej kombinacji (współrzędne wektora w tej bazie).
\(\displaystyle{ (i) }\) jest liniowo niezależny,
\(\displaystyle{ (ii) }\) rozpina przestrzeń \(\displaystyle{ V }\) to znaczy \(\displaystyle{ V = lin(\alpha_{1}, \alpha_{2},...,\alpha_{k}). }\)
Jaki stąd wniosek?
Musisz rozszerzyć znaleziony poprawnie Twój układ wektorów o jeden wektor tak, aby układ wektorów spełniał warunki \(\displaystyle{ (i), (ii) }\) bazy podprzestrzeni przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{4}. }\)
Przedstaw wektor \(\displaystyle{ \vec{v}, }\) jako kombinację liniową wektorów bazy i oblicz współczynniki tej kombinacji (współrzędne wektora w tej bazie).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 paź 2019, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz