Układ równań wzory Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ala756@op.pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta

Układ równań wzory Cramera

Post autor: ala756@op.pl »

Należy rozwiązać poniższy układ równań za pomocą wzorów Cramera

\begin{cases} \frac{3}{x+y} - \frac{4}{2x+y} =0 \\ \frac{8}{x+y} + \frac{9}{2x+y}=5 \end{cases}

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 22:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Więcej szacunku dla Cramera.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Układ równań wzory cranera

Post autor: a4karo »

Wsk: Podstaw \(u=\frac{1}{x+y},\ \ v=\frac{1}{2x+y}\)
ODPOWIEDZ