Jądro i wymiar przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bozydar12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 5 paź 2019, o 09:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 3 razy

Jądro i wymiar przekształcenia

Post autor: Bozydar12 »

Podać jądro i wymiar przekształcenia: \(\displaystyle{ L: \RR^4 \rightarrow \RR^3, L(x,y,z,t)=(x+2y+z-t,x+2z+t,2x+y+3t)}\)
Aby to obliczyć rozwiązuje równanie jednorodne, porównując dane wektory do zera, otrzymuję:
\(\displaystyle{ x+2y+z-t=0}\)
\(\displaystyle{ x+2z+t=0}\)
\(\displaystyle{ 2x+y+3t=0}\)
Otrzymuję wyniki:
\(\displaystyle{ x= \frac{-5y}{3} , z= \frac{4y}{9} ,t= \frac{7y}{9} }\)
Stąd \(\displaystyle{ ker f = {( \frac{-5y}{3},y, \frac{4y}{9}, \frac{7y}{9}) = y( \frac{-5}{3},1, \frac{4}{9}, \frac{7}{9})}}\)
Więc skoro mam jeden wektor w \(\displaystyle{ ker f}\), to \(\displaystyle{ dim( kerf) = 1}\)? Czy jest to poprawna odpowiedź do zadania?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Jądro i wymiar przekształcenia

Post autor: a4karo »

Jeżeli masz poprawne rachunki, to tak.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Jądro i wymiar przekształcenia

Post autor: Gosda »

Masz poprawne rachunki, Wolfram mówi to samo:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=kernel+of+%7B%7B1%2C2%2C1%2C-1%7D%2C%7B1%2C0%2C2%2C1%7D%2C%7B2%2C1%2C0%2C3%7D%7D
ODPOWIEDZ