Programowanie liniowe - maksymalizacja pokrycia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
MasterSplynter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 paź 2014, o 21:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 7 razy

Programowanie liniowe - maksymalizacja pokrycia

Post autor: MasterSplynter »

Mam problem z zadaniem z programowania liniowego, nie wiem jak je ugryźć, za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna :(

Znana sieć handlowa ma zamiar otworzyć sklepy w \(\displaystyle{ k}\) wybranych miastach pewnego województwa. W celu
równomiernego pokrycia całej powierzchni województwa, miasta te powinny być tak wybrane — spośród
dostępnych \(\displaystyle{ n}\) \(\displaystyle{ (3 \le n \le 100)}\)kandydatów — aby zmaksymalizować minimalną odległość pomiędzy
dowolną parą wybranych miast.

Muszę ułożyć tylko odpowiednie funkcje dla jakiegokolwiek gotowego solver'a.

Przykładowe dane:
\(\displaystyle{ k = 3}\)
\(\displaystyle{ n = 5}\)
\(\displaystyle{ odleglosci =
\left[
\begin{array}{cc}
0 & 1.2 & 9.0 & 1.3 & 2.4\\
. & 0 & 3.5 & 0.9 & 7.0\\
. & . & 0 & 5.5 & 3.0\\
. & . & . & 0 & 2.8\\
. & . & . & . & 0


\end{array} \right]

}\)


Powinny dać rozwiązanie: \(\displaystyle{ \left\{ 2, 3, 5 \right\} }\)
ODPOWIEDZ