Dzień dobry,
Próbuję dłuższy czas już "ugryźć" zadanie o treści:
"Wykaż, że zbiór liczb postaci \(\displaystyle{ \{a+b\sqrt{2}+c\sqrt{3}+d\sqrt{6}+e\sqrt{12}, a,b,c,d,e \in \mathbb{Q}\} }\) tworzy przestrzeń wektorową nad ciałem liczb wymiernych. Znajdź bazę tej przestrzeni."
Dziękuję za pomoc.
Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
Pokaż, że taki zbiór jest zamknięty na dodawanie wektorów i na mnożenie przez skalar wymierny.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lis 2019, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Re: Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
Jest na pewno zamkniętym na dodawanie bo dla dow \(\displaystyle{ a_1, ..., e_1}\) i \(\displaystyle{ a_2, ..., e_2}\) suma dwóch liczb takiej postaci da nam liczbę postaci \(\displaystyle{ (a_1+a_2)+...+(e_1+e_2)\sqrt{12} }\).
Z mnożeniem zawsze pozostanie liczba tej samej postaci, bo niezależnie od skalara wymiernego otrzymana liczba też należy do tego zbioru.
Wystarczy pokazać że zbiór tych tworzy przestrzeń wektorową z tych dwóch warunków, a baza będzie \(\displaystyle{ DimV = 5}\) i składała się z wektorów:
\(\displaystyle{ (1, 0, 0, 0, 0), (0, \sqrt{2}, 0, 0, 0), (0, 0, \sqrt{3}, 0, 0), (0, 0, 0, \sqrt{6}, 0), (0, 0, 0, 0, \sqrt{12}) }\)
Czy to jest teraz poprawne rozumowanie?
Z mnożeniem zawsze pozostanie liczba tej samej postaci, bo niezależnie od skalara wymiernego otrzymana liczba też należy do tego zbioru.
Wystarczy pokazać że zbiór tych tworzy przestrzeń wektorową z tych dwóch warunków, a baza będzie \(\displaystyle{ DimV = 5}\) i składała się z wektorów:
\(\displaystyle{ (1, 0, 0, 0, 0), (0, \sqrt{2}, 0, 0, 0), (0, 0, \sqrt{3}, 0, 0), (0, 0, 0, \sqrt{6}, 0), (0, 0, 0, 0, \sqrt{12}) }\)
Czy to jest teraz poprawne rozumowanie?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2019, o 15:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
A sprawdziłeś to? Czyli czy upewniłeś się że istotnie wektory bazy są liniowo niezależne?a baza będzie DimV = 5
Wektorami tej przestrzeni są liczby a nie wektory liczbowe z \(\displaystyle{ \RR^5}\). Więc jak już baza składa się z liczb.składała się z wektorów: \(\displaystyle{ (1,0,0,0,0)...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lis 2019, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Re: Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
Tak, rozpisałem sobie na kartce - żeby kombinacja linowa wektorów bazy dała 0 to skalary przy każdym z nich muszą być równe 0 więc są liniowo niezależne.
Dziękuję za drugą uwagę, rzeczywiście tak jest.
Dziękuję za drugą uwagę, rzeczywiście tak jest.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Wykazanie że zbiór liczb takiej postaci tworzy zbiór Q
Ale baza w której jest jednocześnie \(\displaystyle{ \sqrt{3} }\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{12}}\) to nie baza bo \(\displaystyle{ \sqrt{12}=2 \sqrt{3} }\) więc wektory \(\displaystyle{ \sqrt{3} }\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{12}}\) okazują się liniowo zależne.