Przecięcie płaszczyzn odległych od P0 o dane wartości

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Tupensep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2018, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 8 razy

Przecięcie płaszczyzn odległych od P0 o dane wartości

Post autor: Tupensep »

Dwie płaszczyzny określone są za pomocą wektorów do nich ortogonalnych \(\displaystyle{ \vec{n} }\) oraz \(\displaystyle{ \vec{m} }\) o których wiadomo, że nie są równoległe. Odległości tych płaszczyzn od początku układu współrzędnych wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ \lambda}\) oraz \(\displaystyle{ \mu}\). Znajdź w postaci parametrycznej równanie prostej będącej przecięciem tych płaszczyzn.

Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie. Jeśli ktoś chce mi dać wskazówkę też, ale żeby przyniosła pożytek musi być raczej mocna, nie wiem jak się za to zabrać ani czego użyć
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Przecięcie płaszczyzn odległych od P0 o dane wartości

Post autor: janusz47 »

Równania normalne płaszczyzn:

\(\displaystyle{ \pi_{1}: \ \ \frac{\vec{n}\cdot (x, y, z)}{|\vec{n}|} = \lambda }\)

\(\displaystyle{ \pi_{2}: \ \ \frac{\vec{m}\cdot (x, y, z)}{|\vec{m}|} = \mu }\)

lub w postaci iloczynowej

\(\displaystyle{ \pi_{1}: \ \ \vec{r} \cdot \vec{n}_{0} = \lambda }\)

\(\displaystyle{ \pi_{2}: \ \ \vec{r}\cdot \vec{m}_{0} = \mu }\)

gdzie

\(\displaystyle{ \vec{n}_{0} = \frac{\vec{n}}{|\vec{n}|}, \ \ \vec{m}_{0} = \frac{\vec{m}}{|\vec{m}|}.}\)

Prostą widać jako punkt przecięcia tych płaszczyzn (rysunek).

Wektor \(\displaystyle{ \vec{c} = \vec{n}_{0}\times \vec{m}_{0} }\) jest prostopadły do płaszczyzny rysunku, a więc jest równoległy do szukanej prostej.

Równaniem prostej będzie więc \(\displaystyle{ \vec{r}\times (\vec{n}_{0} \times \vec{m}_{0}) = \vec{b}.}\)

Nie znamy \(\displaystyle{ \vec{b}. }\)

Gdybyśmy znali punkt na prostej, wtedy można by obliczyć \(\displaystyle{ \vec{b}}\).

Szukanie takiego punktu nie jest jednak konieczne. Wykonajmy bowiem podwójny iloczyn wektorowy

\(\displaystyle{ r \times (\vec{n}_{0} \times \vec{m}_{0}) = (\vec{r}\cdot \vec{m}_{0})\cdot \vec{n}_{0} - (\vec{r}\cdot \vec{n}_{0}) \cdot \vec{m}_{0} }\)

Pozwala nam to obliczyć wektor \(\displaystyle{ \vec{b} }\)

\(\displaystyle{ r \times (\vec{n}_{0} \times \vec{m}_{0}) = (\vec{r}\cdot \vec{m}_{0})\cdot \vec{n}_{0} - (\vec{r}\cdot \vec{n}_{0}) \cdot \vec{m}_{0} = \mu \vec{n}_{0} - \lambda \vec{m}_{0}. }\)

Stąd równanie szukanej prostej

\(\displaystyle{ \vec{r} \times ( \vec{n}_{0} \times \vec{m}_{0} ) =\mu \vec{n}_{0} - \lambda \vec{m}_{0}. }\)
ODPOWIEDZ