Dzień dobry,
Rozwiązywałem zadanie o treści:
Niech \(\displaystyle{ V=F(\RR,\RR)}\), a \(\displaystyle{ V_1,V_2}\) będą podzbiorami \(\displaystyle{ V}\) składającymi się, odp., z odwzorowań nieparzystych oraz parzystych. Wykaż, że \(\displaystyle{ V_1,V_2 }\) są podprzestrzeniami przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ V}\) oraz, że \(\displaystyle{ V=V_1\oplus V_2}\).
O ile wykazanie że \(\displaystyle{ V_1, V_2}\) są podprzestrzeniami wykonałem, to ciężko mi jest udowodnić drugą część. Czy jest jakieś twierdzenie odnośnie tego że dow. funkcję która nie jest ani parzysta, ani nieparzysta można otrzymać z kombinacji liniowej funkcji parzystej i funkcji nieparzystej? Wiem że suma parzystej i parzystej da nam parzystą, natomiast nieparzystej i nieparzystej - nieparzystą.
Dziękuję za pomoc.
Rozkład przestrzeni wektorowej na sumę prostą podprzestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lis 2019, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Rozkład przestrzeni wektorowej na sumę prostą podprzestrzeni
Ostatnio zmieniony 13 lis 2019, o 01:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozkład przestrzeni wektorowej na sumę prostą podprzestrzeni
Może coś takiego:
\(\displaystyle{ f(x)=\blue{\frac{f(x)+f(-x)}{2}}+\red{\frac{f(x)-f(-x)}{2}}}\).
i to, co zaznaczyłem na niebiesko, jest funkcją parzystą, a to, co zaznaczyłem na czerwono, jest funkcją nieparzystą (sprawdź to samodzielnie, proszę).
\(\displaystyle{ f(x)=\blue{\frac{f(x)+f(-x)}{2}}+\red{\frac{f(x)-f(-x)}{2}}}\).
i to, co zaznaczyłem na niebiesko, jest funkcją parzystą, a to, co zaznaczyłem na czerwono, jest funkcją nieparzystą (sprawdź to samodzielnie, proszę).