Odwzorowania
Odwzorowania
Zbadać, czy odwzorowanie:
A). \(\displaystyle{ f: \RR \ni x \mapsto (e^{x}+1,x^{3}-x) \in \RR^{2} }\)
jest in-, sur- lub bijekcją.
Pochorowałam się i nie było mnie na wykładzie, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
A). \(\displaystyle{ f: \RR \ni x \mapsto (e^{x}+1,x^{3}-x) \in \RR^{2} }\)
jest in-, sur- lub bijekcją.
Pochorowałam się i nie było mnie na wykładzie, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Odwzorowania
To już mam za sobą.
Suriekcja to funkcja przyjmująca jako wartości wszystkie elementy przeciwdziedziny.
Iniekcja to funkcja różnowartościowa, czyli dany element przeciwdziedziny jest przyjmowany co najwyżej raz.
Bijekcja to funkcja, która jest jednocześnie suriekcją i iniekcją, czyli każdemu elementowi dziedziny odpowiada jeden element przeciwdziedziny.
Dodano po 7 minutach 41 sekundach:
\(\displaystyle{ e^{x}+1 }\) tą część traktuję jako pierwszą współrzędną, będzie ona przyjmowała tylko dodatnie wartości.
\(\displaystyle{ x^{3} - x }\) tutaj będzie zbiór liczb rzeczywistych, będzie to druga współrzędna ?
Teraz zauważyłam, że popełniłam błąd w zapisie formuły. zamiast 3 jest x.
Suriekcja to funkcja przyjmująca jako wartości wszystkie elementy przeciwdziedziny.
Iniekcja to funkcja różnowartościowa, czyli dany element przeciwdziedziny jest przyjmowany co najwyżej raz.
Bijekcja to funkcja, która jest jednocześnie suriekcją i iniekcją, czyli każdemu elementowi dziedziny odpowiada jeden element przeciwdziedziny.
Dodano po 7 minutach 41 sekundach:
\(\displaystyle{ e^{x}+1 }\) tą część traktuję jako pierwszą współrzędną, będzie ona przyjmowała tylko dodatnie wartości.
\(\displaystyle{ x^{3} - x }\) tutaj będzie zbiór liczb rzeczywistych, będzie to druga współrzędna ?
Teraz zauważyłam, że popełniłam błąd w zapisie formuły. zamiast 3 jest x.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Odwzorowania
Jeśli wykonamy wykres funkcji \(\displaystyle{ f_{1}(x) = e^{x} +1 }\) - funkcja exponent przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [0, 1 ] }\) (o jeden "do góry")
to co zauważymy? Funkcja monotoniczna - rosnąca, przekształcająca zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ ( 1,\ \ +\infty). }\) Jest więc injekcją (odwzorowaniem różnowartościowym) i jest surjekcją (odwzorowaniem "na") czyli bijekcją albo odwzorowaniem bijektywnym.
Funkcja \(\displaystyle{ f_{2}(x) = x^3 - x = x(x^2 -1) = x(x+1)(x -1) }\) jest wielomianem trzeciego stopnia, przyjmującym wartość zero w punktach \(\displaystyle{ -1,\ \ 0,\ \ 1 }\) . Jest to funkcja rosnąco-malejącą. Nie jest więc injekcją (funkcją różnowartościową). Jest odwzorowaniem zbioru \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) czyli surjekcją. Nie jest odwzorowaniem bijektywnym (bijekcją). bo nie jest różnowartościowa.
Stąd wynika, że funkcja \(\displaystyle{ f (x) = (f_{1}(x), \ \ f_{2}(x)) = ( e^{x} +1, \ \ x^3 -x) }\) jest...
Powyższe własności funkcji można sprawdzić rachunkowo na podstawie ich definicji.
to co zauważymy? Funkcja monotoniczna - rosnąca, przekształcająca zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ ( 1,\ \ +\infty). }\) Jest więc injekcją (odwzorowaniem różnowartościowym) i jest surjekcją (odwzorowaniem "na") czyli bijekcją albo odwzorowaniem bijektywnym.
Funkcja \(\displaystyle{ f_{2}(x) = x^3 - x = x(x^2 -1) = x(x+1)(x -1) }\) jest wielomianem trzeciego stopnia, przyjmującym wartość zero w punktach \(\displaystyle{ -1,\ \ 0,\ \ 1 }\) . Jest to funkcja rosnąco-malejącą. Nie jest więc injekcją (funkcją różnowartościową). Jest odwzorowaniem zbioru \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) czyli surjekcją. Nie jest odwzorowaniem bijektywnym (bijekcją). bo nie jest różnowartościowa.
Stąd wynika, że funkcja \(\displaystyle{ f (x) = (f_{1}(x), \ \ f_{2}(x)) = ( e^{x} +1, \ \ x^3 -x) }\) jest...
Powyższe własności funkcji można sprawdzić rachunkowo na podstawie ich definicji.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 23:45 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Odwzorowania
Co to jest funkcja rosnąco malejąca?
Żeby powiedzieć, że odwzorowanie jest na to najpierw trzeba określić w jakim zbiorze są przyjmowane wartości
Żeby powiedzieć, że odwzorowanie jest na to najpierw trzeba określić w jakim zbiorze są przyjmowane wartości
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Odwzorowania
To akurat nie jest prawda, bo mamy jasno określone, że \(\displaystyle{ f_1:\RR\to\RR}\).janusz47 pisze: ↑28 paź 2019, o 23:21 Jeśli wykonamy wykres funkcji \(\displaystyle{ f_{1}(x) = e^{x} +1 }\) - funkcja exponent przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [0, 1 ] }\) (o jeden "do góry")
to co zauważymy? Funkcja monotoniczna - rosnąca, przekształcająca zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ ( 1,\ \ +\infty). }\) Jest więc injekcją (odwzorowaniem różnowartościowym) i jest surjekcją (odwzorowaniem "na") czyli bijekcją albo odwzorowaniem bijektywnym.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Odwzorowania
janusz47 pisze: ↑28 paź 2019, o 23:21 Jeśli wykonamy wykres funkcji \(\displaystyle{ f_{1}(x) = e^{x} +1 }\) - funkcja exponent przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [0, 1 ] }\) (o jeden "do góry")
to co zauważymy? Funkcja monotoniczna - rosnąca, przekształcająca zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ ( 1,\ \ +\infty). }\) Jest więc injekcją (odwzorowaniem różnowartościowym) i jest surjekcją (odwzorowaniem "na") czyli bijekcją albo odwzorowaniem bijektywnym.
Funkcja \(\displaystyle{ f_{2}(x) = x^3 - x = x(x^2 -1) = x(x+1)(x -1) }\) jest wielomianem trzeciego stopnia, przyjmującym wartość zero w punktach \(\displaystyle{ -1,\ \ 0,\ \ 1 }\) . Jest to funkcja rosnąco-malejącą. Nie jest więc injekcją (funkcją różnowartościową). Jest odwzorowaniem zbioru \(\displaystyle{ \RR }\) na zbiór \(\displaystyle{ \RR }\) czyli surjekcją. Nie jest odwzorowaniem bijektywnym (bijekcją). bo nie jest różnowartościowa.
Stąd wynika, że funkcja \(\displaystyle{ f (x) = (f_{1}(x), \ \ f_{2}(x)) = ( e^{x} +1, \ \ x^3 -x) }\) jest...
Powyższe własności funkcji można sprawdzić rachunkowo na podstawie ich definicji.
Niestety, to "rozwiązanie", jak często u janusza47 nie jest poprawne.
Z faktu, że obie składowe funkcji są bijekcjami nie wynika, że funkcja jest bijekcją.
Przykład: funkcja \(\displaystyle{ g:\RR \ni x\mapsto (x,x)\in\RR^2}\) nie jest "na" chociaż obie składowe są bijekcjami
Również z faktu, że \(f_2\) nie jest różnowartościowa nie wynika, że \(f\) nie jest taka. Funkcja w zadaniu jest różnowartościowa, bu taka jest jej pierwsza składowa. Prosto mówiąc, jeżeli \(\displaystyle{ x\neq y}\), to \(\displaystyle{ f(x)=(e^x+1,x^3-x)\neq (e^y+1,y^3-y)=f(y)}\), bo różnią się pierwszą współrzędną.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Odwzorowania
Funkcja \(\displaystyle{ f_{1} = e^{x} + 1 }\) nie przekształca \(\displaystyle{ \RR \rightarrow \RR. }\)
Do funkcji \(\displaystyle{ f = (f_{1}, f_{2} )}\) nie odniosłem się ...
Do funkcji \(\displaystyle{ f = (f_{1}, f_{2} )}\) nie odniosłem się ...
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Odwzorowania
A powinna, bo z definicji \(\displaystyle{ f:\RR\to \RR^2}\), więc \(\displaystyle{ f_1:\RR\to\RR}\). Ty zaś napisałeś błednie , że \(\displaystyle{ f_1}\) jest bijekcją.
A kto napisał
Do funkcji \(\displaystyle{ f = (f_{1}, f_{2} )}\) nie odniosłem się ...
i co miały sugerować te trzy kropki?janusz47 pisze:
Stąd wynika, że funkcja
\(\displaystyle{ f
(
x
)
=
(
f_
1
(
x
)
,
f_
2
(
x
)
)
=
(
e^
x
+
1
,
x^
3
−
x
)}\)
jest...
Re: Odwzorowania
Czy jako dziedzinę powinnam potraktować zbiór liczb rzeczywistych czy zbiór liczb rzeczywistych dodatnich (zbiór wartości pierwszej współrzędnej)?
Jeżeli jako dziedzinę traktuję R, to funkcja jest suriekcją, nie jest iniekcją, więc nie jest bijekcją.
Jeżeli jako dziedzinę traktuję R+, to funkcja nie jest suriekcją, nie jest iniekcją, więc nie jest bijekcją.
Dodano po 20 minutach 51 sekundach:
Jeżeli jako dziedzinę traktuję R, to funkcja jest suriekcją, nie jest iniekcją, więc nie jest bijekcją.
Jeżeli jako dziedzinę traktuję R+, to funkcja nie jest suriekcją, nie jest iniekcją, więc nie jest bijekcją.
Dodano po 20 minutach 51 sekundach:
Mam rozumieć, że nawet jeżeli wartość drugiej współrzędnej będzie kilkukrotnie taka sama, ale wartość pierwszej współrzędnej będzie różna to funkcję traktuję jako iniekcję ?a4karo pisze: ↑29 paź 2019, o 04:23 Również z faktu, że \(f_2\) nie jest różnowartościowa nie wynika, że \(f\) nie jest taka. Funkcja w zadaniu jest różnowartościowa, bu taka jest jej pierwsza składowa. Prosto mówiąc, jeżeli \(\displaystyle{ x\neq y}\), to \(\displaystyle{ f(x)=(e^x+1,x^3-x)\neq (e^y+1,y^3-y)=f(y)}\), bo różnią się pierwszą współrzędną.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Odwzorowania
Ten zapis
\(\displaystyle{ f: {\color{red}{\RR}}\ni x \mapsto (e^{x}+1,x^{3}-x) \in \color{blue}{\RR^{2}}}\)
oznacza, że dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest \(\displaystyle{ \color{red}{\RR} }\), a przeciwdziedziną \(\displaystyle{ \color{blue}{\RR^{2}}}\) i nie masz tu żadnego wyboru.
Obrazem punktu są pary liczb, a dwie pary są równe wtedy i tylko wtedy, gdy maja różne obie "współrzędne". W szczególności, jeżeli pierwsze elementy par są różne, to pary sa różne.
Ta funkcja nie może być funkcją "na" z prostego powodu: \(f(0)=(2,0)\) i żaden inny punkt postaci \((2,u)\) nie leży w zbiorze wartości tej funkcji.
\(\displaystyle{ f: {\color{red}{\RR}}\ni x \mapsto (e^{x}+1,x^{3}-x) \in \color{blue}{\RR^{2}}}\)
oznacza, że dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest \(\displaystyle{ \color{red}{\RR} }\), a przeciwdziedziną \(\displaystyle{ \color{blue}{\RR^{2}}}\) i nie masz tu żadnego wyboru.
Obrazem punktu są pary liczb, a dwie pary są równe wtedy i tylko wtedy, gdy maja różne obie "współrzędne". W szczególności, jeżeli pierwsze elementy par są różne, to pary sa różne.
Ta funkcja nie może być funkcją "na" z prostego powodu: \(f(0)=(2,0)\) i żaden inny punkt postaci \((2,u)\) nie leży w zbiorze wartości tej funkcji.