[Działanie wewnętrzne] Kilka zadań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

[Działanie wewnętrzne] Kilka zadań

Post autor: Rafal88K »

Mam problem z pewnymi zadaniami:

1. Dany jest zbiór X oraz działanie \(\displaystyle{ \circ}\). Zbadać, czy działanie \(\displaystyle{ \circ}\) jest działaniem wewnętrznym; zbadać własności działania wewnętrznego \(\displaystyle{ \circ}\), jeśli dla \(\displaystyle{ x, y X}\) mamy:
a) \(\displaystyle{ X = Q_{+}}\), \(\displaystyle{ x \circ y = \sqrt{xy}}\)

2. Obliczyć:
a) \(\displaystyle{ 0 +_{7} k}\)
b) \(\displaystyle{ 1 * _{1} k}\)

3. Rozwiązać równania z niewiadomą x w zbiorze \(\displaystyle{ Z_{5}}\)
a) \(\displaystyle{ 4 +_{6} x = 0}\)
b) \(\displaystyle{ 3 *_{5} x = 1}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 07:34 przez Rafal88K, łącznie zmieniany 1 raz.
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

[Działanie wewnętrzne] Kilka zadań

Post autor: Hania_87 »

\(\displaystyle{ Z_5={0,1,2,3,4}}\)
jak wyjdzie Ci liczba inna niż w zbiorze, to robisz tą liczbę modulo 5
np gdy mam 6 to w \(\displaystyle{ Z_5}\) masz 1
czyli jest to reszta z dzielenia przez 5
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

[Działanie wewnętrzne] Kilka zadań

Post autor: Rafal88K »

Dzięki, już sobie poradziłem z tymi zadaniami
ODPOWIEDZ