Witam
Czy ktoś może mi rozwiazać zadanie
Zapisać funkcję antysymetryczna zmiennych \(\displaystyle{ x,y,z}\) określona wzorem
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=(y-x)(z-x)(z-y)}\)
w postaci wyznacznika trzeciego stopnia
zaczynam mieć wątpliwości czy to w ogóle wykonalne ale może jestem ślepy i nie widzę czegoś bardzo prostego . (albo robię coś głupiego albo nie da się wpisać tego tak aby nie pojawiło się w wyznaczniku\(\displaystyle{ xyz}\))
funkcja antysymetryczna w postaci wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 sie 2019, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kot
funkcja antysymetryczna w postaci wyznacznika
Ostatnio zmieniony 5 sie 2019, o 12:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
funkcja antysymetryczna w postaci wyznacznika
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=\det\begin{bmatrix}y-x & 0 &0 \\0& z-x & 0\\ 0&0& z-y \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 sie 2019, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kot
funkcja antysymetryczna w postaci wyznacznika
tak zapisałem na start ale uznałem ze to nie możne o to chodzić
czy jednak może ?
myślałem ze trzeba coś wykombinować tak aby wszędzie np pojawiło się tylko \(\displaystyle{ x , y , z}\)
albo żeby zamianie jednej zmiennej tzn \(\displaystyle{ f(x,y,z)}\) na \(\displaystyle{ f(y,x,z)}\) odpowiadać ma zamiana dokładnie 2 wierszy w tej twojej metodzie zamienia się więcej wierszy . To jest ok czy jednak nie ? bo tak jak wyżej napisałem tez na start zrobiłem tak jak ty ale uznałem ze zadanie powinno zając więcej niż 3 s wiec pewnie je złe zrozumiałem .
czy jednak może ?
myślałem ze trzeba coś wykombinować tak aby wszędzie np pojawiło się tylko \(\displaystyle{ x , y , z}\)
albo żeby zamianie jednej zmiennej tzn \(\displaystyle{ f(x,y,z)}\) na \(\displaystyle{ f(y,x,z)}\) odpowiadać ma zamiana dokładnie 2 wierszy w tej twojej metodzie zamienia się więcej wierszy . To jest ok czy jednak nie ? bo tak jak wyżej napisałem tez na start zrobiłem tak jak ty ale uznałem ze zadanie powinno zając więcej niż 3 s wiec pewnie je złe zrozumiałem .
Ostatnio zmieniony 5 sie 2019, o 12:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
Powód: Brak LateXa.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: funkcja antysymetryczna w postaci wyznacznika
Nieco ciekawsze rozwiązanie korzysta z :
\(\displaystyle{ \det \begin{pmatrix} 1 & x & x^2 \\ 1 & y & y^2 \\ 1 & z & z^2 \end{pmatrix} = (y-x)(z-x)(z-y)}\).
Być może takiej odpowiedzi oczekiwał autor zadania, co rzecz jasna nie zmienia faktu, że poprzednie rozwiązanie jest równie poprawne.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_Vandermonde%E2%80%99a
\(\displaystyle{ \det \begin{pmatrix} 1 & x & x^2 \\ 1 & y & y^2 \\ 1 & z & z^2 \end{pmatrix} = (y-x)(z-x)(z-y)}\).
Być może takiej odpowiedzi oczekiwał autor zadania, co rzecz jasna nie zmienia faktu, że poprzednie rozwiązanie jest równie poprawne.