Obliczanie wyznacznika macierzy kwadratowej stopnia \(\displaystyle{ n}\) metodą Laplace'a wymaga obliczenia \(\displaystyle{ \frac{1}{2}n!}\) wyznaczników macierzy kwadratowych stopnia \(\displaystyle{ 2}\). Mógłby mi ktoś przedstawić dlaczego? Ja próbowałem w ten sposób sobie uzasadnić, ale nie jestem pewien:
W 1 wierszu mamy \(\displaystyle{ n}\) elementów, w drugim ucinając wiersz i kolumnę \(\displaystyle{ n-1}\) i tak dalej, co jest równe \(\displaystyle{ n!}\) i pewne macierze stopnia \(\displaystyle{ 2}\) się chyba powtarzają, lecz tak jak wyżej nie do końca jestem pewien.
Metoda Laplace'a do macierzy kwadratowej stopnia n
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 25 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4070
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Metoda Laplace'a do macierzy kwadratowej stopnia n
Ja bym powiedział, że w celu obliczenia wyznacznika z macierzy \(\displaystyle{ n \times n}\) trzeba wykonać \(\displaystyle{ n!}\) operacji bo wyznacznik o wymiarze \(\displaystyle{ n}\) rozpisujemy na \(\displaystyle{ n}\) wyznaczników rozmiaru \(\displaystyle{ n-1}\) itd. stąd \(\displaystyle{ n!=n(n-1)(n-2)...}\) operacji rozbijania aż do wyznaczników \(\displaystyle{ 2 \times 2}\). Ten argument jest podobny do Twojego rozumowania. Skąd przekonanie, że poprawną odpowiedzią miało by być \(\displaystyle{ n!/2}\) ?-- 25 lip 2019, o 21:14 --Oczywiście zakładam tu, że wyznacznik liczymy rekurencyjnie bez stosowania żadnych sztuczek na wierszach i kolumnach bo wtedy da się to zrobić w \(\displaystyle{ n}\) krokach (tylko trzeba się gdzie indziej napracować).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Metoda Laplace'a do macierzy kwadratowej stopnia n
Czyli dostaniemy \(\displaystyle{ n(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 5 \cdot 4}\) wyznaczników \(\displaystyle{ 3 \times 3}\), a potem \(\displaystyle{ n(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\) wyznaczników \(\displaystyle{ 2 \times 2}\).Janusz Tracz pisze:wyznacznik o wymiarze \(\displaystyle{ n}\) rozpisujemy na \(\displaystyle{ n}\) wyznaczników rozmiaru \(\displaystyle{ n-1}\) itd. stąd \(\displaystyle{ n!=n(n-1)(n-2)...}\) operacji rozbijania aż do wyznaczników \(\displaystyle{ 2 \times 2}\).
Wynik można przedstawić tak:
\(\displaystyle{ n(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3= \frac{n(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}{2 \cdot 1} = \frac{n!}{2}}\)
PS
Faktycznie, wielokrotnie (a ściślej to \(\displaystyle{ (n-2)!}\) krotnie) liczone będą wyznaczniki z z tych samych macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\). De facto wystarczy policzyć tylko \(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}}\) wyznaczników \(\displaystyle{ 2 \times 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 25 razy
Re: Metoda Laplace'a do macierzy kwadratowej stopnia n
A mógłbyś wyjaśnić dlaczego \(\displaystyle{ (n-2)!}\) krotnie liczone będą wyznaczniki z tych samych macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\)? Rozumiem, że dla macierzy \(\displaystyle{ w \times w}\) byłoby chyba \(\displaystyle{ (n-w)!}\) krotnie, ale to tylko przypuszczenie. Skąd to się bierze, ponieważ sam nie mogę dojść?
-- 26 lip 2019, o 09:57 --
Czy to wynika z czegoś takiego? \(\displaystyle{ {n \choose 2}=\frac{n!}{2!(n-2)!}}\), a to są te wyjątkowe tylko, zatem przyrównując do \(\displaystyle{ \frac{n!}{2}}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ (n-2)!}\) były krotnie liczone?
-- 26 lip 2019, o 09:57 --
Czy to wynika z czegoś takiego? \(\displaystyle{ {n \choose 2}=\frac{n!}{2!(n-2)!}}\), a to są te wyjątkowe tylko, zatem przyrównując do \(\displaystyle{ \frac{n!}{2}}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ (n-2)!}\) były krotnie liczone?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2019, o 20:41 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całej poprzedzającej wiadomości.
Powód: Nie cytuj całej poprzedzającej wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Metoda Laplace'a do macierzy kwadratowej stopnia n
Tak. Zakładając (i tylko w takim wypadku!), że za każdym razem rozwinięcia Laplace'a były robione względem tej samej (np: zawsze pierwszej) kolumny (albo tego samego wiersza) pomniejszonych wyznaczników, to wszystkie uzyskane wyznaczniki \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) zawierają elementy tylko z dwóch kolumn (wierszy). Dla dwóch kolumn (wierszy) liczba różnych (co do indeksów elementów, a nie ich wartości) minorów \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) to \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) więc każdy wyznacznik \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) będzie liczony \(\displaystyle{ \frac{ \frac{n!}{2} }{{n \choose 2}} =(n-2)!}\) razy.grenda1999 pisze: Czy to wynika z czegoś takiego? \(\displaystyle{ {n \choose 2}=\frac{n!}{2!(n-2)!}}\), a to są te wyjątkowe tylko, zatem przyrównując do \(\displaystyle{ \frac{n!}{2}}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ (n-2)!}\) były krotnie liczone?
Hmm, a mogłem po prostu napisać: Tak.