Określanie liczby parametrów, macierzowego układu równań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Paula4321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 cze 2019, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorzyce

Określanie liczby parametrów, macierzowego układu równań.

Post autor: Paula4321 »

Cześć mam zadanie z algebry i nie potrafię sobie z nim poradzić, nie wiem nawet z której strony zacząć , bardzo proszę o pomoc

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y-z+t = 1\\ y+3z-3t=1\\x+y+z-t=1 \end{array}}\)

Sprawdź czy \(\displaystyle{ rz(A) = rz( \tilde{A} )}\). Określ liczbę parametrów. Odrzuć stosowne wiersze
(wiersz), wyraz(wyraź?) rozwiązanie od pozostałych parametrów.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2019, o 00:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Określanie liczby parametrów, macierzowego układu równań

Post autor: a4karo »

Na wykładzie były podane algorytmy liczenia rzędu macierzy.

Wsk: od pierwszego wiersza odejmij dwa razy wiersz trzeci.
ODPOWIEDZ