Niech \(\displaystyle{ (e_1, e_2, e_3, e_4, e_5)}\) będzie bazą ortonormalną(w przestrzeni z standardowym iloczynem standardowym). Znajdź:
a)Bazę ortonormalną podprzestrzeni \(\displaystyle{ V=<e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5,e_1+e_2+e_3-e_5>}\)
b)Dopełnienie ortonormalne \(\displaystyle{ V}\).
c)Bazę ortonormalną dopełnienia ortonomalnego \(\displaystyle{ V}\).
Zasadniczy problem mam w podpunkcie a), nie za bardzo rozumiem jak tu ma wyglądać ortonormalizacja Gramma-Schimidta.
Znaleźć bazę ortonormalną podprzestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Znaleźć bazę ortonormalną podprzestrzeni.
Niech \(\displaystyle{ v_1=e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5}\) oraz \(\displaystyle{ v_2=e_1+e_2+e_3-e_5}\). Wtedy można zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \left\langle v_2, v_1\right\rangle=\left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)=e_1\circ e_1 +e_2 \circ e_2+ e_3 \circ e_3-3 e_5 \circ e_5=0}\)
zatem nie potrzebna Ci ortogonalizacja GS bo te wektory już są ortogonalne. A normalizację możesz przeprowadzić dając
\(\displaystyle{ v^*_1= \frac{v_1}{\left| v_1\right| }}\)
\(\displaystyle{ v^*_2= \frac{v_2}{\left| v_2\right| }}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \left| v_1\right|= \sqrt{\left\langle v_1,v_1\right\rangle }= \sqrt{\left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)}}\)
\(\displaystyle{ \left| v_2\right|= \sqrt{\left\langle v_2,v_2\right\rangle }= \sqrt{\left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)}}\)
pamiętając, że \(\displaystyle{ e_i\circ e_j =0}\) gdy \(\displaystyle{ i \neq j}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) gdy \(\displaystyle{ i=j}\) (z czego korzystałem już wcześniej) łatwo pokazać, że
\(\displaystyle{ \left| v_1\right|= \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ \left| v_2\right|= \sqrt{4}=2}\)
zatem masz już wektory prostopadłe i jednostkowe.
\(\displaystyle{ \left\langle v_2, v_1\right\rangle=\left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)=e_1\circ e_1 +e_2 \circ e_2+ e_3 \circ e_3-3 e_5 \circ e_5=0}\)
zatem nie potrzebna Ci ortogonalizacja GS bo te wektory już są ortogonalne. A normalizację możesz przeprowadzić dając
\(\displaystyle{ v^*_1= \frac{v_1}{\left| v_1\right| }}\)
\(\displaystyle{ v^*_2= \frac{v_2}{\left| v_2\right| }}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \left| v_1\right|= \sqrt{\left\langle v_1,v_1\right\rangle }= \sqrt{\left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3+2e_4+3e_5\right)}}\)
\(\displaystyle{ \left| v_2\right|= \sqrt{\left\langle v_2,v_2\right\rangle }= \sqrt{\left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)\circ \left( e_1+e_2+e_3-e_5\right)}}\)
pamiętając, że \(\displaystyle{ e_i\circ e_j =0}\) gdy \(\displaystyle{ i \neq j}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) gdy \(\displaystyle{ i=j}\) (z czego korzystałem już wcześniej) łatwo pokazać, że
\(\displaystyle{ \left| v_1\right|= \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ \left| v_2\right|= \sqrt{4}=2}\)
zatem masz już wektory prostopadłe i jednostkowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Znaleźć bazę ortonormalną podprzestrzeni.
Janusz Tracz,dzięki a mógłbyś mi wytłumaczyć jakby to byłoby w ogólnym przypadku? Gdyby \(\displaystyle{ v_1\circ v_2 \neq 0}\)?
Edit: Interesuje mnie punkt a) tylko.
Edit: Interesuje mnie punkt a) tylko.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Znaleźć bazę ortonormalną podprzestrzeni.
Wtedy algorytm ortogonalizacji GS już by się przydał. Powiedzmy, że mamy jak wcześniej dwa wektory niekonieczne prostopadłe \(\displaystyle{ \left\{ v_1,v_2\right\}}\). Wtedy bazą ortogonalną choć niekoniecznie ortonormalną będzie \(\displaystyle{ \left\{ u_1,u_2\right\}}\) gdzie:
\(\displaystyle{ u_1=v_1}\)
\(\displaystyle{ u_2=v_2- \frac{\left\langle v_2,u_1\right\rangle }{\left\langle u_1,u_1\right\rangle }u_1}\)
natomiast normalizacja będzie przebiegać standardowo czyli dzielenie przez długość. W przypadku większej liczby wektorów wyznaczamy \(\displaystyle{ u_3,u_4,...}\) zgodnie z zasadą.
\(\displaystyle{ u_1=v_1}\)
\(\displaystyle{ u_2=v_2- \frac{\left\langle v_2,u_1\right\rangle }{\left\langle u_1,u_1\right\rangle }u_1}\)
natomiast normalizacja będzie przebiegać standardowo czyli dzielenie przez długość. W przypadku większej liczby wektorów wyznaczamy \(\displaystyle{ u_3,u_4,...}\) zgodnie z zasadą
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalizacja_Grama-Schmidta