Baza ortonormalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Precelina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 maja 2017, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza ortonormalna

Post autor: Precelina »

W przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) ze standardowym iloczynem skalarnym dana jest podprzestrzeń \(\displaystyle{ W = \{ (x,y,z) \in \mathbb{R}^{3} : z=x+2y \}}\). Wyznaczyć bazę ortonormalną podprzestrzeni \(\displaystyle{ W}\).
Wyznaczam z podprzestrzeni \(\displaystyle{ W: \mathrm{lin} \, \{ (1,0,1), (0,1,2) \}}\). Więc \(\displaystyle{ u_{1}=(1,0,1) , u_{2}=(0,1,2)}\). Jako \(\displaystyle{ v_{1} = (1,0,1)}\). Teraz \(\displaystyle{ v_{2}}\) wyznaczam z ortogonalizacji G-S więc \(\displaystyle{ v_{2} = (-1,1,1)}\). Trzeba jeszcze znormalizować wektory \(\displaystyle{ v_{1} , v_{2}}\) i to one będą stanowić bazę ortonormalną? Czy w ten sposób należy robić takie zadanie?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Baza ortonormalna

Post autor: Janusz Tracz »

Tak.
ODPOWIEDZ