Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
Dzień dobry. Zadanie z którym mam problem wygląda następująco:
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą rozmiaru \(\displaystyle{ 3\times 3}\) mająca trzy różne, niezerowe wartości własne. Niech \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz identycznościową rozmiaru \(\displaystyle{ 3\times 3}\). Dowieść, że macierz \(\displaystyle{ A + A^{-1} + I}\) jest macierzą odwracalną.
Z powodu tego, iż macierz \(\displaystyle{ A}\) posiada 3 różne, niezerowe wartości własne, to mogą ją zdiagonalizować i zapisać w postaci: \(\displaystyle{ PDP^{-1}}\). Wtedy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) jest postaci \(\displaystyle{ PD^{-1}P^{-1}}\), gdzie każdy element \(\displaystyle{ D^{-1}}\), to element odwrotny to wartości własnej. Jednakże w tym momencie się zatrzymałem i nie wiem co mam dalej zrobić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą rozmiaru \(\displaystyle{ 3\times 3}\) mająca trzy różne, niezerowe wartości własne. Niech \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz identycznościową rozmiaru \(\displaystyle{ 3\times 3}\). Dowieść, że macierz \(\displaystyle{ A + A^{-1} + I}\) jest macierzą odwracalną.
Z powodu tego, iż macierz \(\displaystyle{ A}\) posiada 3 różne, niezerowe wartości własne, to mogą ją zdiagonalizować i zapisać w postaci: \(\displaystyle{ PDP^{-1}}\). Wtedy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) jest postaci \(\displaystyle{ PD^{-1}P^{-1}}\), gdzie każdy element \(\displaystyle{ D^{-1}}\), to element odwrotny to wartości własnej. Jednakże w tym momencie się zatrzymałem i nie wiem co mam dalej zrobić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2019, o 12:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
Na razie nie mam czasu, żeby głębiej spojrzeć na to, ale na szybko, to może tak \(\displaystyle{ PAP^{-1}+PA^{-1}P^{-1}+PP^{-1}=P(D+D^{-1}+I)P^{-1}}\). Wyznacznik powyższej macierzy jest równy wyznacznikowi macierzy \(\displaystyle{ D+D^{-1}+I}\), która jest macierzą diagonalną, więc łatwo policzyć jej wyznacznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Re: Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
Wtedy wyznacznik macierzy to \(\displaystyle{ \det \left( P \right) \cdot \det \left( D+D^{-1}+I \right) \cdot \frac{1}{\det \left( P \right) }=\det \left( D+D^{-1}+I \right)}\), natomiast \(\displaystyle{ \det \left( D+D^{-1}+I \right) = \left( t_1+\frac{1}{t_1}+1 \right) \cdot \left( t_2+\frac{1}{t_2}+1 \right) \cdot \left( t_3+\frac{1}{t_3}+1 \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ t_1, t_2, t_3}\) to wartości własne. Tylko wtedy to się sprowadza do tego, że \(\displaystyle{ \forall i}\) \(\displaystyle{ t_i+\frac{1}{t_i}+1 \neq 0}\), \(\displaystyle{ i=1,2,3}\), czyli \(\displaystyle{ t_i^2+t_i+1 \neq 0}\), tylko to ma rozwiązanie w zespolonych, a nie jest nic wspomniane, że wartości własne pochodzą ze zbioru liczb rzeczywistych. :/
Ostatnio zmieniony 6 cze 2019, o 15:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Re: Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
No to zadanie jest bez sensu, bo dla macierzy \(\displaystyle{ A=\mbox{diag} \left(-\frac{1+\sqrt{3}i}{2},-\frac{1-\sqrt{3}i}{2},1\right)}\) ten warunek nie zachodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Re: Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
A to jest zadanie z egzaminu licencjackiego z mojej uczelni (zad 4): ... w-1902.pdf. Ciekawe.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
To dość dziwne, bo dla takiej macierzy, jaką podałem \(\displaystyle{ A+A^{-1}+I}\) jest macierzą, która ma dwa wiersze zerowe i na ostatnim miejscu w trzecim wierszu jest trójka. Raczej nie ma mowy o pomyłce, bo sprawdziłem na komputerze obliczenia. Może autorzy zadania mieli na myśli rzeczywiste wartości własne, tylko wkradła się taka nieścisłość (nie wydaje mi się, żebyśmy coś źle robili). Ja na egzaminie bym najpewniej zapytał o to, jakby nic nie wychodziło sensownego.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Re: Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
Też mi się tak wydaje. W każdym razie, dziękuję za pomoc i poświęcony czas!
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Udowodnij, że macierz jest odwracalna.
Sprawdziłem u źródła: chodziło o rzeczywiste wartości własne, w czasie egzaminu nikt nie zgłaszał wątpliwości. Ale gdybyś się zapytał, to dostałbyś doprecyzowującą odpowiedź.
JK
JK