Zbadać określoność formy kwadratowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Zbadać określoność formy kwadratowej

Post autor: Izab321 »

Zbadać jak określone są poniższe formy kwadratowe
a)\(\displaystyle{ f(x _{1},x _{2},x _{2}) =x _{1} ^{2}-4x _{1}x _{2}+4x _{1}x _{3}-4x _{3} ^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ f(x _{1},x _{2},x _{2}) =x _{1} ^{2}+4x _{1}x _{2}+10x _{1}x _{3}+2x _{2}x _{3} +5x _{2} ^{2} +2x _{3} ^{2}}\)

W pierwszym przykładzie wyszło mi \(\displaystyle{ A _{1}=1, A _{2}=4, A _{3}=-16}\) a wiem tylko, że gdyby były wszystkie dodatnie to byłaby dodatnio określona , a jeśli ujemne i dodatnie na przemian to ujemnie określona . Co w takim przypadku da się jakoś inaczej to rozstrzygnąć?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zbadać określoność formy kwadratowej

Post autor: janusz47 »

Sprowadzając macierz formy do postaci trójkątnej górnej:

\(\displaystyle{ \det A_{1} = 1, \ \ \det A_{2} = -4, \ \ \det A_{3}= 16, \ \ (+ - +)}\)- macierz ujemnie określona.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zbadać określoność formy kwadratowej

Post autor: Dasio11 »

janusz47 pisze:\(\displaystyle{ \det A_{1} = 1, \ \ \det A_{2} = -4, \ \ \det A_{3}= 16, \ \ (+ - +)}\)- macierz ujemnie określona.
Byłaby ujemnie określona, gdyby ciąg znaków zaczynał się od minusa i był naprzemienny, a zaczyna się od plusa. W tej sytuacji sygnatura formy to \(\displaystyle{ (1, 2)}\), czyli forma jest nieokreślona.
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Zbadać określoność formy kwadratowej

Post autor: Izab321 »

Ale czy to nie będzie tak, że wyznaczniki będą różne w zależności od tego jak sprowadzę tą macierz do postaci trójkątnej np zamienie wiesz 2 z pierwszym i pierwszy wyznacznik już będzie inny. Więc dlaczego można sprowadzać do postaci trójkątnej w ogóle ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zbadać określoność formy kwadratowej

Post autor: janusz47 »

Przekształcenia elementarne wykonujemy na wierszach macierzy nie na jej wyznacznikach. Postać trójkątna macierzy pozwala łatwo obliczać jej wyznaczniki.

Rzeczywiście w ujemnej określoności formy kwadratowej -wyznacznik pierwszego rzędu musi mieć wartość ujemną.
ODPOWIEDZ