Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Witam wszystkich,
na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem matematykiem, a poniższy problem powstał ostatnio "z nudów"
Zaczęło się od próby zdefiniowania ogólnego zapisu funkcji \(\displaystyle{ F(c)}\), która jest oparta o model iteracyjny, tzn.:
\(\displaystyle{ F(c)= \frac{c \cdot a_{0}+b_{0}}{a_{0}+c \cdot b_{0}}}\)
gdzie parametr \(\displaystyle{ b}\) może zostać rozwinięty następująco:
\(\displaystyle{ b_{0}= \frac{c \cdot a_{1}+b_{1}}{a_{1}+c \cdot b_{1}}, \ b_{1}= \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}, \ ...\ , b_{n}= \frac{c \cdot a_{n+1}+b_{n+1}}{a_{n+1}+c \cdot b_{n+1}}}\)
Korzystając z metody podstawień do \(\displaystyle{ F(c)}\), dla \(\displaystyle{ b_{0}, b_{1}}\) można dojść do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ F(c)= \frac{c \cdot a_{0}+\frac{c \cdot a_{1}+\frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}{a_{1}+c \cdot \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}}{a_{0}+c \cdot \frac{c \cdot a_{1}+\frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}{a_{1}+c \cdot \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}}}\)
Oczywiście, mógłbym uprościć w takim momencie zapis do postaci, w której ułamek piętrowy nie występuje. Natomiast zacząłem kombinować jak będzie wyglądał wzór ogólny tej funkcji w przypadku, gdy "wchodzimy w nią coraz głębiej" - czyli gdy indeks \(\displaystyle{ n}\) rośnie. Pod pojęciem "kombinowania" mam na myśli przedstawienie funkcji w możliwie najelegantszy sposób - np. poprzez sprowadzenie do postaci funkcji wymiernej (wielomiany zależne od parametru \(\displaystyle{ n}\) zarówno w liczniku jak i mianowniku).
Pierwsza próba polegająca na operacjach typowo szkolnych - zwiększanie wspomnianego indeksu i redukcja "pięter" poprzez odpowiednie dobieranie potęg. Niestety - nie zauważyłem żadnego wzorca wedle, którego wzór ogólny miałby powstać.
Zacząłem więc szukać innego sposobu zapisu funkcji \(\displaystyle{ F(c)}\) i w zagranicznej literaturze znalazłem "Linear fractional transformation". O ile się nie mylę (a jeśli jednak popełniam błąd - proszę mnie od razu sprostować ) to chodzi o tzw. transformację Mobiusa. Niestety nie wiem czy do końca mogę się opierać na tej metodzie, ponieważ z tego co zauważyłem tyczy się ona głównie zbioru liczb zespolonych - w moim wypadku mamy czysty zbiór liczb rzeczywistych. Jeśli jednak dałoby się zaimplementować taką metodę w moim przypadku, to czy uzyskaną macierz transformacji należałoby wymnożyć n-razy ? Chodzi mi o to czy taki zapis ma sens:
\(\displaystyle{ F(c)=\prod_{n=0}^{n+1}\left[ \begin{array}{cc}a_{n}&b_{n} \\ b_{n}&a_{n} \end{array}\right]}\)
Po ustaleniu jak ma wyglądać postać ogólna funkcji, zostaje mi jeszcze wyliczenie miejsc zerowych ale powiedźmy, że to już doczytam (chodź każda podpowiedź też będzie mile widziana).
Pozdrawiam,
K.
na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem matematykiem, a poniższy problem powstał ostatnio "z nudów"
Zaczęło się od próby zdefiniowania ogólnego zapisu funkcji \(\displaystyle{ F(c)}\), która jest oparta o model iteracyjny, tzn.:
\(\displaystyle{ F(c)= \frac{c \cdot a_{0}+b_{0}}{a_{0}+c \cdot b_{0}}}\)
gdzie parametr \(\displaystyle{ b}\) może zostać rozwinięty następująco:
\(\displaystyle{ b_{0}= \frac{c \cdot a_{1}+b_{1}}{a_{1}+c \cdot b_{1}}, \ b_{1}= \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}, \ ...\ , b_{n}= \frac{c \cdot a_{n+1}+b_{n+1}}{a_{n+1}+c \cdot b_{n+1}}}\)
Korzystając z metody podstawień do \(\displaystyle{ F(c)}\), dla \(\displaystyle{ b_{0}, b_{1}}\) można dojść do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ F(c)= \frac{c \cdot a_{0}+\frac{c \cdot a_{1}+\frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}{a_{1}+c \cdot \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}}{a_{0}+c \cdot \frac{c \cdot a_{1}+\frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}{a_{1}+c \cdot \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}}}}\)
Oczywiście, mógłbym uprościć w takim momencie zapis do postaci, w której ułamek piętrowy nie występuje. Natomiast zacząłem kombinować jak będzie wyglądał wzór ogólny tej funkcji w przypadku, gdy "wchodzimy w nią coraz głębiej" - czyli gdy indeks \(\displaystyle{ n}\) rośnie. Pod pojęciem "kombinowania" mam na myśli przedstawienie funkcji w możliwie najelegantszy sposób - np. poprzez sprowadzenie do postaci funkcji wymiernej (wielomiany zależne od parametru \(\displaystyle{ n}\) zarówno w liczniku jak i mianowniku).
Pierwsza próba polegająca na operacjach typowo szkolnych - zwiększanie wspomnianego indeksu i redukcja "pięter" poprzez odpowiednie dobieranie potęg. Niestety - nie zauważyłem żadnego wzorca wedle, którego wzór ogólny miałby powstać.
Zacząłem więc szukać innego sposobu zapisu funkcji \(\displaystyle{ F(c)}\) i w zagranicznej literaturze znalazłem "Linear fractional transformation". O ile się nie mylę (a jeśli jednak popełniam błąd - proszę mnie od razu sprostować ) to chodzi o tzw. transformację Mobiusa. Niestety nie wiem czy do końca mogę się opierać na tej metodzie, ponieważ z tego co zauważyłem tyczy się ona głównie zbioru liczb zespolonych - w moim wypadku mamy czysty zbiór liczb rzeczywistych. Jeśli jednak dałoby się zaimplementować taką metodę w moim przypadku, to czy uzyskaną macierz transformacji należałoby wymnożyć n-razy ? Chodzi mi o to czy taki zapis ma sens:
\(\displaystyle{ F(c)=\prod_{n=0}^{n+1}\left[ \begin{array}{cc}a_{n}&b_{n} \\ b_{n}&a_{n} \end{array}\right]}\)
Po ustaleniu jak ma wyglądać postać ogólna funkcji, zostaje mi jeszcze wyliczenie miejsc zerowych ale powiedźmy, że to już doczytam (chodź każda podpowiedź też będzie mile widziana).
Pozdrawiam,
K.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Może dwa przykłady:. Natomiast zacząłem kombinować jak będzie wyglądał wzór ogólny tej funkcji w przypadku, gdy "wchodzimy w nią coraz głębiej" - czyli gdy indeks \(\displaystyle{ n}\) rośnie.
440870.htm#p5580436
440998.htm#p5580906
(rozwiązanie zadania dwudziestego pierwszego).
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Premislaw dziękuję za linki do zadań Próbowałem wzorować się na nich i czegoś do końca nie rozumiem ale zanim do tego przejdę - może pokażę do czego doszedłem z obliczeniami:
\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{c \cdot a_{n}+b_{n+1}}{c \cdot b_{n+1}+a_{n}}}\)
Czyli w zapisie macierzowym:
\(\displaystyle{ \frac{ax+b}{cx+d} = \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]}\)
Liczę teraz wyznacznik z macierzy diagonalnej:
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cc}a_{n}-x&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}-x\end{array}\right] = (a_{n}-x)^2-b_{n+1}^2=0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x_{1}=a_{n}-b_{n+1} \\ x_{2}=a_{n}+b_{n+1}}\)
Wyliczam wektor dla \(\displaystyle{ x_{1}}\):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]=(a_{n}-b_{n+1}) \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n} \cdot x + b_{n+1} \cdot y = (a_{n}-b_{n+1}) \cdot x \\b_{n+1} \cdot x + a_{n} \cdot y = (a_{n}-b_{n+1}) \cdot y\end{cases}}\)
Z tego wynika, że wektor \(\displaystyle{ V_{1}}\) jest równy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\-1\end{array}\right]}\)
Następnie to samo dla \(\displaystyle{ x_{2}}\):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]=(a_{n}+b_{n+1}) \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n} \cdot x + b_{n+1} \cdot y = (a_{n}+b_{n+1}) \cdot x \\b_{n+1} \cdot x + a_{n} \cdot y = (a_{n}+b_{n+1}) \cdot y\end{cases}}\)
Wektor \(\displaystyle{ V_{2}}\) jest równy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\end{array}\right]}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a_{n}-b_{n+1}&0\\0&a_{n}+b_{n+1}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right]^{-1}}\)
Czyli mnożę następujące macierze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]^{n}=\left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}(a_{n}-b_{n+1})^{n}&0\\0&(a_{n}+b_{n+1})^{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0.5&-0.5\\0.5&0.5\end{array}\right]}\)
i uzyskuję *:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]^{n}= \left[\begin{array}{cc} 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] & 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right]\\ 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right]& 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] \end{array}\right]}\)
Ostatecznie **:
\(\displaystyle{ f^{n}(c)= \frac{ 0.5 \cdot c \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] + 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right] }{ 0.5 \cdot c \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right] + 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] }}\)
Co do powyższego wzoru "ostatecznego" - to oczywiście da się go jeszcze uprościć, natomiast na chwilę obecną prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze poprowadziłem analizę. Dodatkowo nie rozumiem do końca jak działa przejście między * i ** (gwiazdki to oznaczenia przed operacjami - tekst) - chodzi mi o wykładnik z lewej strony równania. Kiedy mamy zapis \(\displaystyle{ f^{n}(c)}\), a kiedy \(\displaystyle{ f(c)}\) ? Nie potrafię tego zrozumieć na podstawie przesłanych przez Ciebie przykładów (patrz: linki).
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{c \cdot a_{n}+b_{n+1}}{c \cdot b_{n+1}+a_{n}}}\)
Czyli w zapisie macierzowym:
\(\displaystyle{ \frac{ax+b}{cx+d} = \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]}\)
Liczę teraz wyznacznik z macierzy diagonalnej:
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cc}a_{n}-x&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}-x\end{array}\right] = (a_{n}-x)^2-b_{n+1}^2=0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x_{1}=a_{n}-b_{n+1} \\ x_{2}=a_{n}+b_{n+1}}\)
Wyliczam wektor dla \(\displaystyle{ x_{1}}\):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]=(a_{n}-b_{n+1}) \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n} \cdot x + b_{n+1} \cdot y = (a_{n}-b_{n+1}) \cdot x \\b_{n+1} \cdot x + a_{n} \cdot y = (a_{n}-b_{n+1}) \cdot y\end{cases}}\)
Z tego wynika, że wektor \(\displaystyle{ V_{1}}\) jest równy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\-1\end{array}\right]}\)
Następnie to samo dla \(\displaystyle{ x_{2}}\):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]=(a_{n}+b_{n+1}) \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n} \cdot x + b_{n+1} \cdot y = (a_{n}+b_{n+1}) \cdot x \\b_{n+1} \cdot x + a_{n} \cdot y = (a_{n}+b_{n+1}) \cdot y\end{cases}}\)
Wektor \(\displaystyle{ V_{2}}\) jest równy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\end{array}\right]}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a_{n}-b_{n+1}&0\\0&a_{n}+b_{n+1}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right]^{-1}}\)
Czyli mnożę następujące macierze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]^{n}=\left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}(a_{n}-b_{n+1})^{n}&0\\0&(a_{n}+b_{n+1})^{n}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0.5&-0.5\\0.5&0.5\end{array}\right]}\)
i uzyskuję *:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a_{n}&b_{n+1}\\b_{n+1}&a_{n}\end{array}\right]^{n}= \left[\begin{array}{cc} 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] & 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right]\\ 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right]& 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] \end{array}\right]}\)
Ostatecznie **:
\(\displaystyle{ f^{n}(c)= \frac{ 0.5 \cdot c \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] + 0.5 \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right] }{ 0.5 \cdot c \cdot \left[ (a_{n}+b_{n+1})^{n} - (a_{n}-b_{n+1})^{n}\right] + 0.5 \cdot \left[ (a_{n}-b_{n+1})^{n} + (a_{n}+b_{n+1})^{n}\right] }}\)
Co do powyższego wzoru "ostatecznego" - to oczywiście da się go jeszcze uprościć, natomiast na chwilę obecną prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze poprowadziłem analizę. Dodatkowo nie rozumiem do końca jak działa przejście między * i ** (gwiazdki to oznaczenia przed operacjami - tekst) - chodzi mi o wykładnik z lewej strony równania. Kiedy mamy zapis \(\displaystyle{ f^{n}(c)}\), a kiedy \(\displaystyle{ f(c)}\) ? Nie potrafię tego zrozumieć na podstawie przesłanych przez Ciebie przykładów (patrz: linki).
Pozdrawiam
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Przepraszam Cię bardzo, byłem po lekach przeciwbólowych i coś mi się poprzestawiało (to mnie nie usprawiedliwia, por. „piłeś – nie jedź"). Jej, strasznie mi przykro, że zmarnowałem Twój czas. Podane przeze mnie przykłady to zupełnie inna rzecz, bo tam była zależność rekurencyjna postaci \(\displaystyle{ x_{n+1}=f(x_n)}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) jest homografią.
Jeszcze pomyślę, ale na ten moment nie mam rozwiązania.
Jeszcze pomyślę, ale na ten moment nie mam rozwiązania.
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Cytując słowa z pewnego polskiego filmu "no to wylądował"... W takim razie będę mega wdzięczny jeśli na coś wpadniesz i dasz znać - sam też jeszcze będę szukał jak można ten problem rozgryźć.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Wzór
\(\displaystyle{ b_k = \frac{c \cdot a_{k+1} + b_{k+1}}{a_{k+1} + c \cdot b_{k+1}}}\)
można zapisać w postaci \(\displaystyle{ b_k = f_{k+1}(b_{k+1})}\), gdzie
\(\displaystyle{ f_k(x) = \frac{x + c \cdot a_k}{c \cdot x + a_k}}\).
Mamy więc
\(\displaystyle{ F(c) = f_0(b_0) = (f_0 \circ f_1 \circ \ldots \circ f_n)(b_n)}\)
czyli interesuje nas iloczyn macierzy
\(\displaystyle{ \prod_{k=0}^n \begin{pmatrix} 1 & c \cdot a_k \\ c & a_k \end{pmatrix}}\).
Można jeszcze rozpisać \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1 & c \cdot a_k \\ c & a_k \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 1 & c \\ c & 1 \end{pmatrix} \cdot \begin{pmatrix} 1 & 0 \\ 0 & a_k \end{pmatrix}}\), ale nie wydaje się, żeby można było doprowadzić to wyrażenie do istotnie prostszej postaci.
\(\displaystyle{ b_k = \frac{c \cdot a_{k+1} + b_{k+1}}{a_{k+1} + c \cdot b_{k+1}}}\)
można zapisać w postaci \(\displaystyle{ b_k = f_{k+1}(b_{k+1})}\), gdzie
\(\displaystyle{ f_k(x) = \frac{x + c \cdot a_k}{c \cdot x + a_k}}\).
Mamy więc
\(\displaystyle{ F(c) = f_0(b_0) = (f_0 \circ f_1 \circ \ldots \circ f_n)(b_n)}\)
czyli interesuje nas iloczyn macierzy
\(\displaystyle{ \prod_{k=0}^n \begin{pmatrix} 1 & c \cdot a_k \\ c & a_k \end{pmatrix}}\).
Można jeszcze rozpisać \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1 & c \cdot a_k \\ c & a_k \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 1 & c \\ c & 1 \end{pmatrix} \cdot \begin{pmatrix} 1 & 0 \\ 0 & a_k \end{pmatrix}}\), ale nie wydaje się, żeby można było doprowadzić to wyrażenie do istotnie prostszej postaci.
Re: Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
Nie do końca rozumiem...
po pierwsze w moim przypadku w indeksie zmiennej \(\displaystyle{ a}\) mamy \(\displaystyle{ n}\), a nie \(\displaystyle{ n+1}\) - chyba, że czegoś nie widzę
po pierwsze w moim przypadku w indeksie zmiennej \(\displaystyle{ a}\) mamy \(\displaystyle{ n}\), a nie \(\displaystyle{ n+1}\) - chyba, że czegoś nie widzę
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Transformacja liniowa - postać ogólna ciągu funkcyjnego
typu_85 pisze:gdzie parametr \(\displaystyle{ b}\) może zostać rozwinięty następująco:
\(\displaystyle{ b_{0}= \frac{c \cdot a_{1}+b_{1}}{a_{1}+c \cdot b_{1}}, \ b_{1}= \frac{c \cdot a_{2}+b_{2}}{a_{2}+c \cdot b_{2}}, \ ...\ , b_{n}= \frac{c \cdot a_{n+1}+b_{n+1}}{a_{n+1}+c \cdot b_{n+1}}}\)
Przyjąłem definicję z pierwszego posta, ale jeśli właściwa jest ta druga, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przesunąć indeksy.typu_85 pisze:Premislaw dziękuję za linki do zadań Próbowałem wzorować się na nich i czegoś do końca nie rozumiem ale zanim do tego przejdę - może pokażę do czego doszedłem z obliczeniami:
\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{c \cdot a_{n}+b_{n+1}}{c \cdot b_{n+1}+a_{n}}}\)