Forma dwuliniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
Forma dwuliniowa
Dana jest forma dwuliniowa\(\displaystyle{ f(x,y)=X ^{T} \cdot A \cdot Y}\) , gdzie \(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix}1&2&-4\\2&-2&-2\\-4&-2&1\end{bmatrix}}\) jest macierzą formy \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B _{1}=\{(1,1,1,),(1,-1,0),(1,0,0)\}}\); gdzie\(\displaystyle{ x=( x_{1}, x_{2}, x_{3} ) , y=( y_{1}, y_{2}, y_{3} )}\). Wyznacz wzór na \(\displaystyle{ f(x,y)}\).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2019, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Forma dwuliniowa
Coś mi świta, że to się dało dużo szybciej, ale można zawsze na macierzach przejścia, tzn. znaleźć macierz przejścia \(\displaystyle{ C}\) z bazy \(\displaystyle{ B_1}\) do bazy standardowej i wtedy stare współrzędne:
\(\displaystyle{ X=CX' \\ Y=CY'}\)
Mamy więc \(\displaystyle{ f(x',y')=(CX')^TACY'=X'^T A' Y'}\) gdzie \(\displaystyle{ A'=C^TAC}\)
\(\displaystyle{ X=CX' \\ Y=CY'}\)
Mamy więc \(\displaystyle{ f(x',y')=(CX')^TACY'=X'^T A' Y'}\) gdzie \(\displaystyle{ A'=C^TAC}\)
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Forma dwuliniowa
Nie rozumiem, chodzi o to jak potem otrzymać wzór na \(\displaystyle{ f(x,y)}\) gdy zapiszemy go w takiej zwartej macierzowej postaci ? No \(\displaystyle{ f(x,y)=X ^{T} \cdot A \cdot Y}\) więc zwyczajnie to mnożymy jak \(\displaystyle{ 3}\) macierze i wyjdzie coś zależnego jak tu od \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3,y_1,y_2,y_3}\) i tyle, tego szukamy, tylko w zadaniu jeszcze trzeba trochę to poprawić bo mamy inną bazę.