Układ rownań z trzecią potęgą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ilonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 28 sty 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

Układ rownań z trzecią potęgą

Post autor: ilonek »

Poproszę o pomoc w rozwiązaniu następującego równania:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y-x}=(\frac{1-x}{1-y})^{3}\\\frac{x}{0,75-y}=(\frac{1-x}{0,25})^{3}\end{cases}}\)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Układ rownań z trzecią potęgą

Post autor: Premislav »

Hello,

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+x%2F%28y-x%29%3D%28%281-x%29%2F%281-y%29%29%5E3,+x%2F%280.75-y%29%3D%28%281-x%29%2F0.25%29%5E3

Sonnhard.
ODPOWIEDZ