pokaż, że jeśli wektory x,y są prostopadłe to..
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 27 lis 2018, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
pokaż, że jeśli wektory x,y są prostopadłe to..
Pokaż, że jeśli wektory \(\displaystyle{ \vec{x}, \vec{y}}\) są prostopadłe to \(\displaystyle{ |x + y|^{2}=|x|^{2}+|y|^{2}.}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
pokaż, że jeśli wektory x,y są prostopadłe to..
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ |x|^2=\left\langle x,x\right\rangle}\), gdzie \(\displaystyle{ \left\langle \cdot,\cdot\right\rangle}\) jest iloczynem skalarnym.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 27 lis 2018, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
pokaż, że jeśli wektory x,y są prostopadłe to..
a może być tak?
\(\displaystyle{ \left\langle x+y|x+y \right\rangle = (x+y)*(y+y)=x*x+y*y=|x|^{2} + |y|^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left\langle x+y|x+y \right\rangle = (x+y)*(y+y)=x*x+y*y=|x|^{2} + |y|^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: pokaż, że jeśli wektory x,y są prostopadłe to..
Coś tu bardzo nie gra. Co oznaczasz symbolem \(\displaystyle{ |}\) a co symbolem \(\displaystyle{ *}\)?