Nie wiem, czy dobrze zapamiętałam podane twierdzenie, a potrzebny mi jest jeszcze dowód do niego, który podobno mogę znaleźć w książce J. Gancarzewicza "Algebra i jej zastosowanie".
Proszę o pomoc
Twierdzenie: Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie przestrzenią euklidesową, niech \(\displaystyle{ f: X \to X}\) będzie odwzorowaniem izometryczny. Wtedy \(\displaystyle{ f}\) jest złożeniem przesunięcia i odwzorowania liniowego zachowującego iloczyn skalarny.
twierdzenie odwzorowania izometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 kwie 2019, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
twierdzenie odwzorowania izometryczne
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2019, o 13:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: twierdzenie odwzorowania izometryczne
Twierdzenie to, w nieco innej postaci i jego dość obszerny dowód znajdują się w cytowanej przez Panią książce Jacka Gancarzewicza.
Mogę wykonać zdjęcia tego fragmentu książki i przesłać na Pani e-mail.
Mogę wykonać zdjęcia tego fragmentu książki i przesłać na Pani e-mail.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 kwie 2019, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Re: twierdzenie odwzorowania izometryczne
Bardzo bym prosiła, poprosze wysłać na adres mail : elizaog38@gmail.comjanusz47 pisze:Twierdzenie to, w nieco innej postaci i jego dość obszerny dowód znajdują się w cytowanej przez Panią książce Jacka Gancarzewicza.
Mogę wykonać zdjęcia tego fragmentu książki i przesłać na Pani e-mail.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
twierdzenie odwzorowania izometryczne
Wyjaśnienia wymaga część ostatniego zdania twierdzenia o przekształceniu izometrycznym w książce Prof. Jacka Gancarzewicza.
\(\displaystyle{ "\hat{f}}\) jest izometrią liniową w sensie definicji paragrafu \(\displaystyle{ 53".}\)
Definicja ta jest następująca:
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f: V \rightarrow W}\) jest izometrią liniową wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnych wektorów \(\displaystyle{ v , v' \in V: \ \ f (v)\cdot f(v') = v\cdot v'}\)
(gdy zachowuje iloczyn skalarny).
\(\displaystyle{ "\hat{f}}\) jest izometrią liniową w sensie definicji paragrafu \(\displaystyle{ 53".}\)
Definicja ta jest następująca:
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f: V \rightarrow W}\) jest izometrią liniową wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnych wektorów \(\displaystyle{ v , v' \in V: \ \ f (v)\cdot f(v') = v\cdot v'}\)
(gdy zachowuje iloczyn skalarny).
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: twierdzenie odwzorowania izometryczne
Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie rzeczoną izometrią oraz niech \(\displaystyle{ Tx = Sx - S0}\). Wówczas \(\displaystyle{ T}\) jest izometrią bo
znanej z algebry liniowej działającej w przypadku rzeczywistym; dla przypadku zespolonego należy użyć analogicznej tożsamości dla tego przypadku).
Mamy więc ostatecznie \(\displaystyle{ S = \theta_{S0}\circ T}\), gdzie \(\displaystyle{ \theta_{S0}(x)=x+S0}\).
- \(\displaystyle{ \|Tx - Ty\| = \|Sx - S0 - Sy + S0\| = \|Sx-Sy\| = \|x-y\|}\)
- \(\displaystyle{ \begin{array}{lcl}\langle Tx, Ty\rangle &=& \tfrac{1}{2}(\|Tx\|^2 + \|Ty\|^2 - \|Tx-Ty\|^2) \\
& = & \tfrac{1}{2}(\|Tx -T0\|^2 + \|Ty-T0\|^2 - \|Tx-Ty\|^2)\\
& = & \tfrac{1}{2}(\|x\|^2 + \|y\|^2 - \|x-y\|^2)\\
& = & \langle x,y\rangle.\end{array}}\)
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Polarization_identity#Other_forms_for_real_vector_spaces
Mamy więc ostatecznie \(\displaystyle{ S = \theta_{S0}\circ T}\), gdzie \(\displaystyle{ \theta_{S0}(x)=x+S0}\).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: twierdzenie odwzorowania izometryczne
Dowód, że \(\displaystyle{ T}\) jest liniowe: niech \(\displaystyle{ (e_1, \ldots, e_n)}\) będzie ortonormalną bazą \(\displaystyle{ X}\). Wtedy \(\displaystyle{ (T(e_1), \ldots, T(e_n))}\) też jest ortonormalną bazą \(\displaystyle{ X}\). Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie jedynym przekształceniem liniowym \(\displaystyle{ S : X \to X}\), takim że \(\displaystyle{ S(e_i) = T(e_i)}\) dla \(\displaystyle{ i = 1, \ldots, n}\).
Ustalmy \(\displaystyle{ x \in X}\) i niech \(\displaystyle{ x = \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i}\). Wtedy
\(\displaystyle{ $ \begin{align*}
T(x) & = T \left( \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i \right) = \sum_{j=1}^n \left< T \left( \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i \right), T(e_j) \right> \cdot T(e_j) \\
& = \sum_{j=1}^n \left< \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i, e_j \right> \cdot T(e_j) = \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot T(e_j) \\
& = \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot S(e_j) = S \left( \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot e_j \right) = S(x)
\end{align*} $}\)
czyli \(\displaystyle{ T = S}\), w szczególności: \(\displaystyle{ T}\) jest liniowe.
Ustalmy \(\displaystyle{ x \in X}\) i niech \(\displaystyle{ x = \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i}\). Wtedy
\(\displaystyle{ $ \begin{align*}
T(x) & = T \left( \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i \right) = \sum_{j=1}^n \left< T \left( \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i \right), T(e_j) \right> \cdot T(e_j) \\
& = \sum_{j=1}^n \left< \sum_{i=1}^n \alpha_i \cdot e_i, e_j \right> \cdot T(e_j) = \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot T(e_j) \\
& = \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot S(e_j) = S \left( \sum_{j=1}^n \alpha_j \cdot e_j \right) = S(x)
\end{align*} $}\)
czyli \(\displaystyle{ T = S}\), w szczególności: \(\displaystyle{ T}\) jest liniowe.