Równanie różniczkowe zmiennych rozdzielonych.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mateuszmm7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 7 lis 2018, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Równanie różniczkowe zmiennych rozdzielonych.

Post autor: mateuszmm7 »

Dzień dobry. Proszę o pomoc w rozdzieleniu zmiennych w tym równaniu:

\(\displaystyle{ y'= \frac{t-ty}{ty+t-y-1}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Równanie różniczkowe zmiennych rozdzielonych.

Post autor: kruszewski »

\(\displaystyle{ \frac{dy}{dt} = \frac{t(1-y)}{t(1+y)-(1+y)} = \frac{t(1-y)}{(t-1)(1+y)}}\)

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ