Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 paź 2018, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
W zadaniu mam taką macierz:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
2 & 1 & -1 & 1 \\
0 & 1 & 3 & -3 \\
1 & 1 & 1 & -1
\end{array} \right]}\)
Następnie przekształcam macierz sprowadzając ją do postaci:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
1 & 1 & 1 & -1 \\
0 & 1 & 3 & -3
\end{array} \right]}\)
Obliczyłem wymiar obrazu i jądra: \(\displaystyle{ dim Im A = 2}\) oraz \(\displaystyle{ dim Ker A = 2}\).
Kolejno, w kolumnach zaznaczam sobie zmienne \(\displaystyle{ x, y, z, u \in R}\).
Rozwiązuję układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x+y+z-u=0\\
y+3z-3u=0
\end{array} \right.}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x=2z-2u\\
y=-3z+3u\\
z,u \in R
\end{array} \right.}\)
I teraz pojawia się kwestia zapisu, której nie jestem pewien.
\(\displaystyle{ Im A = Lin<
\left[ \begin{array}{c}
2 \\
0 \\
1 \\
\end{array} \right],
\left[ \begin{array}{c}
1 \\
1 \\
1 \\
\end{array} \right]>}\)
\(\displaystyle{ Ker A = Lin<
\left[ \begin{array}{c}
2 \\
-3 \\
1 \\
0 \\
\end{array} \right],
\left[ \begin{array}{c}
-2 \\
3 \\
0 \\
1 \\
\end{array} \right]>}\)
Czy taki zapis jest poprawny?
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
2 & 1 & -1 & 1 \\
0 & 1 & 3 & -3 \\
1 & 1 & 1 & -1
\end{array} \right]}\)
Następnie przekształcam macierz sprowadzając ją do postaci:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
1 & 1 & 1 & -1 \\
0 & 1 & 3 & -3
\end{array} \right]}\)
Obliczyłem wymiar obrazu i jądra: \(\displaystyle{ dim Im A = 2}\) oraz \(\displaystyle{ dim Ker A = 2}\).
Kolejno, w kolumnach zaznaczam sobie zmienne \(\displaystyle{ x, y, z, u \in R}\).
Rozwiązuję układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x+y+z-u=0\\
y+3z-3u=0
\end{array} \right.}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x=2z-2u\\
y=-3z+3u\\
z,u \in R
\end{array} \right.}\)
I teraz pojawia się kwestia zapisu, której nie jestem pewien.
\(\displaystyle{ Im A = Lin<
\left[ \begin{array}{c}
2 \\
0 \\
1 \\
\end{array} \right],
\left[ \begin{array}{c}
1 \\
1 \\
1 \\
\end{array} \right]>}\)
\(\displaystyle{ Ker A = Lin<
\left[ \begin{array}{c}
2 \\
-3 \\
1 \\
0 \\
\end{array} \right],
\left[ \begin{array}{c}
-2 \\
3 \\
0 \\
1 \\
\end{array} \right]>}\)
Czy taki zapis jest poprawny?
Re: Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia linioweg
Podaj dokładnie treść tego zadania. Inaczej wszelka dyskusja nie ma sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
Ten zapis nie jest poprawny: te dwie macierze są różne (choćby z powodu rozmiarów)Rafal9184 pisze:W zadaniu mam taką macierz:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
2 & 1 & -1 & 1 \\
0 & 1 & 3 & -3 \\
1 & 1 & 1 & -1
\end{array} \right]}\)
Następnie przekształcam macierz sprowadzając ją do postaci:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
1 & 1 & 1 & -1 \\
0 & 1 & 3 & -3
\end{array} \right]}\)
Czy taki zapis jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 paź 2018, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
Dokładna treść zadania:
Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f:V \rightarrow V}\) w pewnej bazie ma macierz (i właśnie ta macierz wyżej). Wyznacz wymiar i bazę jądra oraz obrazu tego przekształcenia.
-- 15 lut 2019, o 22:43 --
Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f:V \rightarrow V}\) w pewnej bazie ma macierz (i właśnie ta macierz wyżej). Wyznacz wymiar i bazę jądra oraz obrazu tego przekształcenia.
-- 15 lut 2019, o 22:43 --
To prawda, ale macierz pierwotna zredukowała się do takiej postaci w wyniku działań elementarnych na wierszach (3. wiersz okazuje się być zerami), czyli w zasadzie jest równoważna pierwotnej (zazwyczaj zapisuję to nie używając znaku równości, tylko '~'.a4karo pisze:Ten zapis nie jest poprawny: te dwie macierze są różne (choćby z powodu rozmiarów)Rafal9184 pisze:W zadaniu mam taką macierz:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
2 & 1 & -1 & 1 \\
0 & 1 & 3 & -3 \\
1 & 1 & 1 & -1
\end{array} \right]}\)
Następnie przekształcam macierz sprowadzając ją do postaci:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} =
\left[ \begin{array}{cccc}
1 & 1 & 1 & -1 \\
0 & 1 & 3 & -3
\end{array} \right]}\)
Czy taki zapis jest poprawny?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2019, o 21:46 przez Rafal9184, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia linioweg
Więc nie możesz sprowadzać macierzy do tej drugiej postaci skoro jest ona macierzą przekształcenia, jak widać, \(\displaystyle{ f:\RR^4\to\RR^3.}\) A nie \(\displaystyle{ f:V\to V}\). Wtedy (o ile \(\displaystyle{ \dim V<\infty}\)), macierz musiałaby być kwadratowa.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
No to jest nieprawda, zero to nie jest nic. Jak wychodzi wiersz zer, to on tam ma być. Operacje na macierzy nie mogą zmieniać jej rozmiaru.Rafal9184 pisze:To prawda, ale macierz pierwotna zredukowała się do takiej postaci w wyniku działań elementarnych na wierszach (3. wiersz okazuje się być zerami), czyli w zasadzie jest równoważna pierwotnej
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 paź 2018, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia liniowego
Ok, to w takim razie macierz wygląda tak:
\(\displaystyle{ \mathbf{A} = \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 1 & 1 & -1 \\ 0 & 1 & 3 & -3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array} \right]}\).
Czy dalsza część rozumowania jest poprawna?
\(\displaystyle{ \mathbf{A} = \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 1 & 1 & -1 \\ 0 & 1 & 3 & -3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array} \right]}\).
Czy dalsza część rozumowania jest poprawna?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2019, o 23:20 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie edytuj treści posta, jeśli w dalszych postach odniesiono się do tej treści.
Powód: Nie edytuj treści posta, jeśli w dalszych postach odniesiono się do tej treści.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia linioweg
Nie. Dwie macierze są równe gdy mają takie same elementy.
Możesz co najwyżej otrzymać macierz w pewnym sensie równoważną danej macierzy (równoważna np. dlatego, że maja ten sam rząd), ale jest wielce nieroztropne oznaczanie jej tym samym symbolem.
Możesz co najwyżej otrzymać macierz w pewnym sensie równoważną danej macierzy (równoważna np. dlatego, że maja ten sam rząd), ale jest wielce nieroztropne oznaczanie jej tym samym symbolem.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 paź 2018, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wymiar i baza jądra oraz obrazu przekształcenia linioweg
Dobrze, w poprzednim wpisie już poprawiłem:a4karo pisze:Nie. Dwie macierze są równe gdy mają takie same elementy.
Możesz co najwyżej otrzymać macierz w pewnym sensie równoważną danej macierzy (równoważna np. dlatego, że maja ten sam rząd), ale jest wielce nieroztropne oznaczanie jej tym samym symbolem.
Rafal9184 pisze:
\(\displaystyle{ \mathbf{A'} = \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 1 & 1 & -1 \\ 0 & 1 & 3 & -3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array} \right]}\).