Wymiar macierzy, wykonywalne działania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DaneDane22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2019, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wymiar macierzy, wykonywalne działania

Post autor: DaneDane22 »

Witam. Mam problem z zadaniem.
Jakiego wymiaru musi być macierz \(\displaystyle{ B}\), aby wykonalne były działania \(\displaystyle{ A^{T} \cdot B^{T}}\) i \(\displaystyle{ B^{T} \cdot A}\) dla

\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{cc}-4&2\\0&-1\\-3&5\end{array}\right]}\)

Czy elementy \(\displaystyle{ c_{12}}\) i \(\displaystyle{ c_{21}}\) macierzy \(\displaystyle{ C=A \cdot A^{T}}\) są równe?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, o 18:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wymiar macierzy, wykonywalne działania

Post autor: yorgin »

Problem świadczy o tym, że nie rozumiesz, kiedy dwie macierze różnych wymiarów można przez siebie mnożyć.

1. Jakie są wymiary macierzy \(\displaystyle{ A^T}\)?

2. Ile czego musi mieć macierz \(\displaystyle{ B^T}\), by można było ją pomnożyć z lewej strony przez \(\displaystyle{ A^T}\)?

3. Ile czego musi mieć macierz \(\displaystyle{ B^T}\), by można było ją pomnożyć z prawej strony przez \(\displaystyle{ A}\)?

A pytanie o elementy - wykonaj działanie \(\displaystyle{ A\cdot A^T}\) i sprawdź. Albo skorzystaj z tego, że

\(\displaystyle{ (XY)^T=Y^TX^T}\).
ODPOWIEDZ