\(\displaystyle{ L: \mathbb{C} \rightarrow \mathbb{C}}\), gdy \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) traktujemy jako przestrzeń liniową nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ L(z)=arg \ z}\)
I właśnie nie jestem pewny swojego dowodu
Niech będą dane
\(\displaystyle{ u=x+iy, \ \ \ v=x+iy , \in \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ L(u+v)=L(2x+2iy)= \frac{ \pi }{4} \neq L(u) + L(v)= \frac{ \pi }{4} + \frac{ \pi }{4} = \frac{ \pi }{2}}\)
,przy \(\displaystyle{ \Re u \neq 0, \Re v \neq 0, \Im u \neq 0, \Im v \neq 0}\)
Czy odwzorowanie jest liniowe?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy odwzorowanie jest liniowe?
No to słabo. Ustalasz dowolne \(\displaystyle{ u,v\in\CC}\) i zaraz zakładasz z niewiadomych powodów, że \(\displaystyle{ u=v}\).max07 pisze:Niech będą dane
\(\displaystyle{ u=x+iy, \ \ \ v=x+iy , \in \mathbb{C}}\)
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Czy odwzorowanie jest liniowe?
max07 a jaki jest werdykt tych obliczeń? Można się tylko domyślać po zaprzeczeniu równości ale tak na prawdę nie dałeś żadnej odpowiedź. Ja bym rozważył przykład (który stanie się kontrprzykładem jak dobrze go opiszesz)
\(\displaystyle{ L(1)=0}\)
\(\displaystyle{ L(i)= \frac{\pi}{2}}\)
A
\(\displaystyle{ L(i+1)=...}\)
I co z tego wynika?
\(\displaystyle{ L(1)=0}\)
\(\displaystyle{ L(i)= \frac{\pi}{2}}\)
A
\(\displaystyle{ L(i+1)=...}\)
I co z tego wynika?
Ostatnio zmieniony 8 lut 2019, o 20:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 23 gru 2018, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
Re: Czy odwzorowanie jest liniowe?
To że przyjmując \(\displaystyle{ z_1=1, \ \ z_2=i, \in \mathbb{C}}\)Janusz Tracz pisze:I co z tego wynika?
\(\displaystyle{ L(z_1+z_2)=L(1+i)= \frac{ \pi }{4} \neq L(z_1)+L(z_2)=L(1)+L(i)=0+ \frac{ \pi }{2}= \frac{ \pi }{2}}\)
Z równania wynika, że odwzorowanie nie jest liniowe.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy odwzorowanie jest liniowe?
OK, Twój wstęp mnie zwiódł - Ty próbujesz wskazać kontrprzykład...max07 pisze:Niech będą dane
\(\displaystyle{ u=x+iy, \ \ \ v=x+iy , \in \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ L(u+v)=L(2x+2iy)= \frac{ \pi }{4} \neq L(u) + L(v)= \frac{ \pi }{4} + \frac{ \pi }{4} = \frac{ \pi }{2}}\)
przy \(\displaystyle{ \Re u \neq 0, \Re v \neq 0, \Im u \neq 0, \Im v \neq 0}\)
No ale robisz to mocno niedobrze. Np. dlaczego uważasz , że \(\displaystyle{ \arg(2x+2iy)=\frac{ \pi }{4}}\) ?
Jeżeli chcesz wskazać kontrprzykład, to powinny to być konkretne \(\displaystyle{ u,v}\), o tak właśnie:
JKmax07 pisze:To że przyjmując \(\displaystyle{ z_1=1, \ \ z_2=i, \in \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ L(z_1+z_2)=L(1+i)= \frac{ \pi }{4} \neq L(z_1)+L(z_2)=L(1)+L(i)=0+ \frac{ \pi }{2}= \frac{ \pi }{2}}\)
Z równania wynika, że odwzorowanie nie jest liniowe.