Wyznacznik macierzy - sprawdzenie zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sandra7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 sie 2018, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Politechnika Gdańska
Podziękował: 10 razy

Wyznacznik macierzy - sprawdzenie zadania

Post autor: sandra7 »

Wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest postaci: \(\displaystyle{ \phi(\lambda)=-\lambda ^{3} -3\lambda^2+\lambda+2}\). Wyznaczyć wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A ^{3}+A^2-A-I}\)

Czy poprawnym jest przejście na podstawie twierdzenia, że wielomian charakterystyczny macierzy jest jej wielomianem zerującym: \(\displaystyle{ \lambda ^{3}+\lambda^2-\lambda-1=0}\) i wyliczenie wartości własnych: \(\displaystyle{ \lambda=1}\), \(\displaystyle{ \lambda=-1}\), \(\displaystyle{ \lambda=-1}\), a następnie wyznacznika jako sumy tych wartości własnych czyli wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A ^{3}+A^2-A-I}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Wyznacznik macierzy - sprawdzenie zadania

Post autor: Dasio11 »

sandra7 pisze:Czy poprawnym jest przejście na podstawie twierdzenia, że wielomian charakterystyczny macierzy jest jej wielomianem zerującym: \(\displaystyle{ \lambda ^{3}+\lambda^2-\lambda-1=0}\)
Która macierz ma taki wielomian charakterystyczny?
sandra7 pisze:i wyliczenie wartości własnych: \(\displaystyle{ \lambda=1}\), \(\displaystyle{ \lambda=-1}\), \(\displaystyle{ \lambda=-1}\)
Której macierzy są to wartości własne?
sandra7 pisze:a następnie wyznacznika jako sumy tych wartości własnych czyli wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A ^{3}+A^2-A-I}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\)?
Wyznacznik dowolnej macierzy \(\displaystyle{ B}\) to iloczyn jej wartości własnych, a nie suma. Poza tym, żeby skorzystać z tego faktu, musiałabyś wyznaczyć wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A^3 + A^2 - A - I}\).
ODPOWIEDZ