Dane jest odwzorowanie w przestrzeni rzeczywistej trójwymiarowej: \(\displaystyle{ (2 \cdot x+(a-1) \cdot y+2 \cdot z+1,x-y,2 \cdot x+2 \cdot y+(a+1) \cdot z-2)}\). Zbadać liczbę punktów stałych odwzorowania.
Wiem, że punkt stały odwzorowania, to \(\displaystyle{ f(a)=a}\), ale tutaj chyba trzeba wpaść na coś z pomysłem, bo ze zwykłego podstawiania wychodzą dziwolągi, więc bardzo proszę o jakieś wskazówki
Punkty stałe odwzorowania w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 31 razy
Punkty stałe odwzorowania w zależności od parametru
Ostatnio zmieniony 8 lut 2019, o 09:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Punkty stałe odwzorowania w zależności od parametru
Masz tu zwyczajny układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ x,y,z}\) z parametrem \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 31 razy
Punkty stałe odwzorowania w zależności od parametru
Czyli można by ruszyć z macierzami i twierdzeniem Kroneckera-Capellego?