Niech \(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{ccccc}1&2&3&0&3\\-1&0&1&5&3\\0&2&4&5&3\\-1&2&5&10&m\end{array}\right]}\)
Podać bazy i wymiary przestrzeni przestrzeni \(\displaystyle{ C(A)}\) i \(\displaystyle{ N(A)}\) w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\). Dla jakich wartości parametru m wektor \(\displaystyle{ w = [3, −1, 2, 1]}\) należy do \(\displaystyle{ C(A)}\)? Podać jego współrzędne w wybranej bazie C(A). Czy wektor \(\displaystyle{ u = [9, −3, −1, 2, 0]}\) należy do \(\displaystyle{ N(A)}\)?
Bazy i wymiary przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lut 2019, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Bazy i wymiary przestrzeni
Ostatnio zmieniony 6 lut 2019, o 15:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki w LateXu.
Powód: Braki w LateXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Bazy i wymiary przestrzeni
1.
Sprowadzamy macierz \(\displaystyle{ A}\) do postaci schodkowej.
2.
Znajdujemy rozwiązanie ogólne jednorodnego układu danego macierzą \(\displaystyle{ A.}\)
Sprowadzamy macierz \(\displaystyle{ A}\) do postaci schodkowej.
2.
Znajdujemy rozwiązanie ogólne jednorodnego układu danego macierzą \(\displaystyle{ A.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lut 2019, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Bazy i wymiary przestrzeni
ok, wyznaczyłam macierz schodkową, rząd macierzy wychodzi równy \(\displaystyle{ 3}\) niezależnie od wartości \(\displaystyle{ m}\).
Baza przestrzeni \(\displaystyle{ C \left( A \right)}\) to po prostu jej kolumny, dobrze rozumiem? Tylko jak mam podać bazę i przestrzeń w zależności od \(\displaystyle{ m}\)?
Bazę \(\displaystyle{ N \left( A \right)}\) obliczam z równania \(\displaystyle{ A \cdot X=0}\), wychodzi mi rozwiązanie z parametrem \(\displaystyle{ N= \left\{ t \left( 5,-\frac52,0,1,0 \right) +s \left( 1,-2,1,0,0 \right) \right\}}\) to jest moja baza tak? wyszło mi że \(\displaystyle{ x _{5} \cdot m=0}\) czyli to oznacza że \(\displaystyle{ m}\) jest po prostu rzeczywistą?
Wiem, że aby sprawdzić czy wektor w jest w bazie \(\displaystyle{ C \left( A \right)}\) muszę przyrównać tą macierz do tego wektora, obliczam i wychodzi mi \(\displaystyle{ t \left( 5,-\frac52,0,1,0 \right) +s \left( 1,-2,1,0,0 \right) + \left( 1,1,0,0,0 \right)}\) tylko nie wiem czy to znaczy że wektor należy czy nie.
I nie wiem jak sprawdzić wektor \(\displaystyle{ u}\).
Podsumowując nie rozumiem tu niczego
Baza przestrzeni \(\displaystyle{ C \left( A \right)}\) to po prostu jej kolumny, dobrze rozumiem? Tylko jak mam podać bazę i przestrzeń w zależności od \(\displaystyle{ m}\)?
Bazę \(\displaystyle{ N \left( A \right)}\) obliczam z równania \(\displaystyle{ A \cdot X=0}\), wychodzi mi rozwiązanie z parametrem \(\displaystyle{ N= \left\{ t \left( 5,-\frac52,0,1,0 \right) +s \left( 1,-2,1,0,0 \right) \right\}}\) to jest moja baza tak? wyszło mi że \(\displaystyle{ x _{5} \cdot m=0}\) czyli to oznacza że \(\displaystyle{ m}\) jest po prostu rzeczywistą?
Wiem, że aby sprawdzić czy wektor w jest w bazie \(\displaystyle{ C \left( A \right)}\) muszę przyrównać tą macierz do tego wektora, obliczam i wychodzi mi \(\displaystyle{ t \left( 5,-\frac52,0,1,0 \right) +s \left( 1,-2,1,0,0 \right) + \left( 1,1,0,0,0 \right)}\) tylko nie wiem czy to znaczy że wektor należy czy nie.
I nie wiem jak sprawdzić wektor \(\displaystyle{ u}\).
Podsumowując nie rozumiem tu niczego
Ostatnio zmieniony 7 lut 2019, o 16:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Bazy i wymiary przestrzeni
Przestrzeń \(\displaystyle{ C(A)}\) jest generowana przez kolumny macierzy \(\displaystyle{ A}\)
Sposób 1
Sprowadzamy macierz do zredukowanej postaci schodkowej - kolumnowo \(\displaystyle{ K}\), wykonując redukcję na kolumnach macierzy \(\displaystyle{ A.}\)
Ilość liniowo niezależnych kolumn macierzy rozpina podprzestrzeń \(\displaystyle{ C(A) \in \RR^5.}\)
Znajdujemy bazę tej podprzestrzeni.
Sposób 2
Sprowadzamy macierz do zredukowanej postaci schodkowej- wierszowo \(\displaystyle{ R}\) - wykonując redukcję na wierszach macierzy \(\displaystyle{ A.}\) Wybieramy w macierzy \(\displaystyle{ A}\) te kolumny, które odpowiadają elementom głównym zredukowanej wierszowo macierzy \(\displaystyle{ R.}\)
Wektor należy do danej podprzestrzeni, gdy można go przedstawić w postaci kombinacji liniowej wektorów bazy tej podprzestrzeni.
Proszę zapisywać posty czytelnie, używając LateX'a . Samouczek tego edytora znajduje się na forum.
Sposób 1
Sprowadzamy macierz do zredukowanej postaci schodkowej - kolumnowo \(\displaystyle{ K}\), wykonując redukcję na kolumnach macierzy \(\displaystyle{ A.}\)
Ilość liniowo niezależnych kolumn macierzy rozpina podprzestrzeń \(\displaystyle{ C(A) \in \RR^5.}\)
Znajdujemy bazę tej podprzestrzeni.
Sposób 2
Sprowadzamy macierz do zredukowanej postaci schodkowej- wierszowo \(\displaystyle{ R}\) - wykonując redukcję na wierszach macierzy \(\displaystyle{ A.}\) Wybieramy w macierzy \(\displaystyle{ A}\) te kolumny, które odpowiadają elementom głównym zredukowanej wierszowo macierzy \(\displaystyle{ R.}\)
Wektor należy do danej podprzestrzeni, gdy można go przedstawić w postaci kombinacji liniowej wektorów bazy tej podprzestrzeni.
Proszę zapisywać posty czytelnie, używając LateX'a . Samouczek tego edytora znajduje się na forum.