Dana jest macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&0\\3&0&1\end{array}\right]}\)
odwzorowania \(\displaystyle{ F : \RR^{3} \rightarrow \RR^{2}}\) w bazach \(\displaystyle{ A = \{(-2, 3, 2),(-4, 6, 3),(3, -4, -2)\}}\) i \(\displaystyle{ B = \{(-1, 1),(1, 0)\}}\) .
Wyznaczyć wzór odwzorowania \(\displaystyle{ F}\) . Obliczyć \(\displaystyle{ F((-1, 1, 1))}\) .
Czy odwzorowanie \(\displaystyle{ F}\) jest różnowartościowe? Czy jest "na"?
Wyznaczenie odwzorowania i teoria
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lut 2019, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Wyznaczenie odwzorowania i teoria
Ostatnio zmieniony 7 lut 2019, o 16:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznaczenie odwzorowania i teoria
1.
Na podstawie danej macierzy, znajdujemy postać odwzorowania liniowego w bazie kanonicznej.
2.
Korzystamy z definicji odwzorowania liniowego:
Jeśli dane są dwie dowolne bazy przestrzeni wektorowych: \(\displaystyle{ V, \ \ V'}\)
\(\displaystyle{ V \in B = (b_{1}, b_{2},...,b_{n}), \ \ V'\in C = (c_{1}, c_{2},...,c_{m}),}\)
to \(\displaystyle{ j -}\) ta kolumna macierzy odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ M= [a_{ij}]}\) dana jest równaniem:
\(\displaystyle{ f(b_{j}) = a_{1j}c_{1}+ a_{2j}c_{2}+...+a_{mj}c_{m}.}\)
Na podstawie danej macierzy, znajdujemy postać odwzorowania liniowego w bazie kanonicznej.
2.
Korzystamy z definicji odwzorowania liniowego:
Jeśli dane są dwie dowolne bazy przestrzeni wektorowych: \(\displaystyle{ V, \ \ V'}\)
\(\displaystyle{ V \in B = (b_{1}, b_{2},...,b_{n}), \ \ V'\in C = (c_{1}, c_{2},...,c_{m}),}\)
to \(\displaystyle{ j -}\) ta kolumna macierzy odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ M= [a_{ij}]}\) dana jest równaniem:
\(\displaystyle{ f(b_{j}) = a_{1j}c_{1}+ a_{2j}c_{2}+...+a_{mj}c_{m}.}\)