Znajdź bazę B podprzestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 lut 2019, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Znajdź bazę B podprzestrzeni.
Znajdź bazę \(\displaystyle{ B}\) podprzestrzeni \(\displaystyle{ V = \{(a, b, c, d) : 2a+5b-d=0, a+b-3c+d=0\}}\) taką, że wektor \(\displaystyle{ w = (7,-1,5,9)}\) ma w bazie \(\displaystyle{ B}\) współrzędne \(\displaystyle{ [2, -1]}\).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2019, o 09:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Znajdź bazę B podprzestrzeni.
Zapisz to w Latexie.
Po rozwiązaniu układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+5b-d=0 \\ a+b-3c+d=0 \end{cases}}\)
Zauważyć można, że baza \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) składa się z wektorów
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, \begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}}\)
oraz rzecz jasna z ich wielokrotności co pozwala zapisać, że
\(\displaystyle{ V=\text{lin}\left\{ t\begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, s\begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}\right\}}\)
dla dowolnych \(\displaystyle{ t,s\in\RR \setminus \left\{ 0\right\}}\)
Z treści zadania wiemy, że wektor \(\displaystyle{ w}\) ma w bazie współrzędne \(\displaystyle{ \left[ 2,-1\right]}\) a zatem z definicji wektora mamy, że
\(\displaystyle{ w=2t\begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}-s\begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}}\)
co pozwala ułożyć warunki na \(\displaystyle{ t,s}\). Wynikiem po prostych obliczeniach jest \(\displaystyle{ t= \frac{7}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ s=1}\) czyli
\(\displaystyle{ V=\text{lin}\left\{ \frac{7}{2} \cdot \begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, \begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}\right\}}\)
Przy czym \(\displaystyle{ w}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ \left[ 2,-1\right]}\).
Po rozwiązaniu układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+5b-d=0 \\ a+b-3c+d=0 \end{cases}}\)
Zauważyć można, że baza \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) składa się z wektorów
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, \begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}}\)
oraz rzecz jasna z ich wielokrotności co pozwala zapisać, że
\(\displaystyle{ V=\text{lin}\left\{ t\begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, s\begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}\right\}}\)
dla dowolnych \(\displaystyle{ t,s\in\RR \setminus \left\{ 0\right\}}\)
Z treści zadania wiemy, że wektor \(\displaystyle{ w}\) ma w bazie współrzędne \(\displaystyle{ \left[ 2,-1\right]}\) a zatem z definicji wektora mamy, że
\(\displaystyle{ w=2t\begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}-s\begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}}\)
co pozwala ułożyć warunki na \(\displaystyle{ t,s}\). Wynikiem po prostych obliczeniach jest \(\displaystyle{ t= \frac{7}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ s=1}\) czyli
\(\displaystyle{ V=\text{lin}\left\{ \frac{7}{2} \cdot \begin{bmatrix} 1\\0\\1\\2 \end{bmatrix}, \begin{bmatrix} 0\\1\\2\\5\end{bmatrix}\right\}}\)
Przy czym \(\displaystyle{ w}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ \left[ 2,-1\right]}\).