Podprzestrzeń przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dave_001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lut 2019, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: Dave_001 »

Pokazać, że \(\displaystyle{ W=\{(x,y,z) \in R^{3} :x+y+z=0 \}}\) jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ V=R^{3}}\)
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: Kordyt »

Jaka jest definicja podprzestrzeni liniowej ?
Dave_001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lut 2019, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: Dave_001 »

Wiem jak wygląda definicja, ale nie wiem jak ogólnie zapisać rozwiązanie tego zadania. Nie pisałbym tutaj z prośbą o pomoc, gdybym wiedział jak to rozwiązać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: Podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: a4karo »

Wiesz jak wygląa definicja. Pytanie, czy ją rozumiesz...

Weż dwa dowolne wektory spełniające podany warunek i sprawdź czy ich sume też go spełnia.

Potem to samo z wektorem i skalarem
ODPOWIEDZ