Potęgowanie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Obliczyć
\(\displaystyle{ A^2^0^1^9 = \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A^2^0^1^9 = \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&3\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 16:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Potęgowanie macierzy
Diagonalizacja, wartości własne. Jeśli \(\displaystyle{ A=S^{-1}DS}\), to \(\displaystyle{ A^n=S^{-1}D^nS}\). Jeśli \(\displaystyle{ D}\) jest macierzą diagonalną, to \(\displaystyle{ D^n}\) obliczamy trywialnie potęgując wyrazy na przekątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Wiesz co nie do końca rozumiem o czym mówisz, potrafie wyznaczyć wartości własne ale kompletnie nie wiem jak to dalej zrobićszw1710 pisze:Diagonalizacja, wartości własne. Jeśli \(\displaystyle{ A=S^{-1}DS}\), to \(\displaystyle{ A^n=S^{-1}D^nS}\). Jeśli \(\displaystyle{ D}\) jest macierzą diagonalną, to \(\displaystyle{ D^n}\) obliczamy trywialnie potęgując wyrazy na przekątnej.
Potęgowanie macierzy
Macierz diagonalna \(\displaystyle{ D}\) ma przekątnej ma wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A}\). Musisz znaleźć macierz \(\displaystyle{ S.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Chyba sobie z tym sam nie poradzę, mógłbyś pokazać jak to ma iść?szw1710 pisze:Macierz diagonalna \(\displaystyle{ D}\) ma przekątnej ma wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A}\). Musisz znaleźć macierz \(\displaystyle{ S.}\)
Potęgowanie macierzy
Przykro mi, ale nie. Pełno opisów metody znajdziesz w sieci. Chyba że... zapraszam na korepetycje online. Pomoc jakiej miałbym udzielić pisząc Ci szczegółowe wyjaśnienie, przerasta rozmiary wolontariatu.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Jest to darmowe forum do tego, aby pomagać innym w rozwiązywaniu zadań. Jeżeli nie chcesz to nie komentuj postu, a nie proponujesz mi rozwiązanie za pieniądze. Wydaje mi się, że to zupełnie nie na miejscu.szw1710 pisze:Przykro mi, ale nie. Pełno opisów metody znajdziesz w sieci. Chyba że... zapraszam na korepetycje online. Pomoc jakiej miałbym udzielić pisząc Ci szczegółowe wyjaśnienie, przerasta rozmiary wolontariatu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Potęgowanie macierzy
Zupełnie nie ma miejscu jest twoja uwaga.
Pomagamy to ludziom, a nie rozwiązujemy zadania domowe. Od nauki są podręczniki, wykłady ( jeśli nie chce ci się samemu pracować) płatne korepetycje.
Pomagamy to ludziom, a nie rozwiązujemy zadania domowe. Od nauki są podręczniki, wykłady ( jeśli nie chce ci się samemu pracować) płatne korepetycje.
Potęgowanie macierzy
Każdy ma prawo do swojej opinii. Szanuję Twoją, pozostając przy swojej. Nadmienię jedynie, że mamy tu dział komercyjnych ogłoszeń.felek321 pisze:Jest to darmowe forum do tego, aby pomagać innym w rozwiązywaniu zadań. Jeżeli nie chcesz to nie komentuj postu, a nie proponujesz mi rozwiązanie za pieniądze. Wydaje mi się, że to zupełnie nie na miejscu.
Do pewnego miejsca daje się wskazówki. Ale od pewnego miejsca robienie wykładu dla jednej osoby zwyczajnie nie ma sensu. Dałem Ci takie wskazówki, jakie mogłem dać - zarys metody. Nie pouczaj mnie (osoby na trzecich miejscach w liczbie postów i punktach pomógł), co mogę robić, a czego nie mogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Widziałeś gdzieś, żebym kazał komuś rozwiązywać moje zadania? Nie jest to żadne zadanie domowe to raz. Dwa to prosiłem o nakierowanie, napoczęcie przykładu abym wiedział jak to dalej poprowadzić, bo nie do końca rozumiem suchą teorię. a jeżeli ktoś mówi mi o pomocy za pieniądze na tego typu forum to chyba jednak mija się to z ideą strony.a4karo pisze:Zupełnie nie ma miejscu jest twoja uwaga.
Pomagamy to ludziom, a nie rozwiązujemy zadania domowe. Od nauki są podręczniki, wykłady ( jeśli nie chce ci się samemu pracować) płatne korepetycje.
Potęgowanie macierzy
W dwóch moich merytorycznych postach w tym wątku otrzymałeś dokładnie do, o czym piszesz.felek321 pisze:...prosiłem o nakierowanie, napoczęcie przykładu abym wiedział jak to dalej poprowadzić...
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie macierzy
Nikogo nie pouczam, a chwała Ci za to jeżeli pomogłeś tylu ludziom, ale skoro nie jesteś w stanie zrozumieć tego, że proszę oto aby troszkę mnie nakierować bo sama teoria nic mi nie daje i wykracza to poza Twój "cennik" pomocy to zwyczajnie nie komentuj postu.-- 1 lut 2019, o 16:27 --szw1710 pisze:Każdy ma prawo do swojej opinii. Szanuję Twoją, pozostając przy swojej. Nadmienię jedynie, że mamy tu dział komercyjnych ogłoszeń.felek321 pisze:Jest to darmowe forum do tego, aby pomagać innym w rozwiązywaniu zadań. Jeżeli nie chcesz to nie komentuj postu, a nie proponujesz mi rozwiązanie za pieniądze. Wydaje mi się, że to zupełnie nie na miejscu.
Do pewnego miejsca daje się wskazówki. Ale od pewnego miejsca robienie wykładu dla jednej osoby zwyczajnie nie ma sensu. Dałem Ci takie wskazówki, jakie mogłem dać - zarys metody. Nie pouczaj mnie (osoby na trzecich miejscach w liczbie postów i punktach pomógł), co mogę robić, a czego nie mogę.
Skoro masz tyle doświadczenia to powinieneś wiedzieć, że nie zawsze teoria i merytoryka wystarczy aby coś pojąć, a najlepsza jest praktyka. Skoro wykracza to poza Twoje możliwości, chęci to dziękuję.szw1710 pisze:W dwóch moich merytorycznych postach w tym wątku otrzymałeś dokładnie do, o czym piszesz.felek321 pisze:...prosiłem o nakierowanie, napoczęcie przykładu abym wiedział jak to dalej poprowadzić...