Baza ortonormalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Baza ortonormalna

Post autor: Aspik »

Niech \(\displaystyle{ U=\left\{( x_{1}, x_{2}, x_{3}) \in \RR^{3} }: x_{1}+ x_{2}+ x_{3}=0 \right\}}\)
Znaleźć ortonormalną bazę przestrzeni \(\displaystyle{ U^{ \displaystyle \perp } }}\) zakładając, że w \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) mamy standardowy iloczyn skalarny.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, o 15:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Baza ortonormalna

Post autor: Kordyt »

Aspik pisze:Niech \(\displaystyle{ U=\left\{[ x_{1}, x_{2}, x_{3}] \in R^{3} }: x_{1}+ x_{2}+ x_{3}=0 \right\}}\)
Znaleźć ortonormalną bazę przestrzeni \(\displaystyle{ U^{ \displaystyle \perp } }}\) zakładając, że w \(\displaystyle{ R^{3}}\) mamy standardowy iloczyn skalarny.
Podprzestrzeń \(\displaystyle{ U}\) jest płaszczyzną więc będzie miała wymiar równy 2, a więc \(\displaystyle{ \dim U^{ \displaystyle \perp } }=1}\), więc za bardzo nie ma możliwości szukania tu bazy ortonormalnej, chyba że chcemy po prostu znaleźć jeden wektor jednostkowy rozpinający tę przestrzeń.
ODPOWIEDZ