wartości parametru p dla wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
amadeusz002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2017, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wartości parametru p dla wektorów

Post autor: amadeusz002 »

Witam, mam taki podpunkt w jednym z zadań i nie wiem jak się do niego zabrać:
wyznacz wszystkie wartości tego parametru \(\displaystyle{ (p \in \RR)}\), dla których:
\(\displaystyle{ (3, p - 4, p - 5, p - 6) \in Lin\{(-p, 1, p, p),(-p, p, 2, p),
(-p, p, p, 3)\}}\)

Podpowie ktoś jak się do należy zrobić?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2019, o 15:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}. Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

wartości parametru p dla wektorów

Post autor: janusz47 »

I sposób
Ten zapis oznacza że wektor po lewej stronie, należy do kombinacji liniowej wektorów prawej strony.
Tworzymy tą kombinację i znajdujemy współczynniki tej kombinacji i nieznaną wartość parametru \(\displaystyle{ p.}\)

II sposób
Tworzymy macierz z kolumn (wierszy) wektorów i sprowadzamy ją do postaci schodkowej.
amadeusz002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2017, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Re: wartości parametru p dla wektorów

Post autor: amadeusz002 »

Co do pierwszego sposobu: Wystarczy, że zapisze \(\displaystyle{ (3, p - 4, p - 5, p - 6)= \alpha \cdot (-p, 1, p, p)+ \beta \cdot (-p, p, 2, p)+ x \cdot (-p, p, p, 3)}\) i z tego wyliczę \(\displaystyle{ \alpha , \beta , x}\) ??
Ostatnio zmieniony 28 sty 2019, o 17:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

wartości parametru p dla wektorów

Post autor: janusz47 »

Oznacz sobie trzeci współczynnik kombinacji liniowej konsekwentnie np. przez \(\displaystyle{ \gamma.}\) a nie \(\displaystyle{ x.}\)
Oblicz współczynniki tej kombinacji.
ODPOWIEDZ