Proszę o małą podpowiedź z tym zadaniem:
Danej jest odwzorowanie liniowe: \(\displaystyle{ \pi _{3} \rightarrow \pi _{2}}\) \(\displaystyle{ f( \alpha )(t)=(t+1) \alpha ''(t-1)+ \alpha '(t+1)}\). Wyznaczyć jądro i obraz.
Wiem, jak się to robiło w książkowych przykładach, gdzie przyrównywało się do zera dla uzyskania jądra, a dla obrazu wykorzystywało się np. bazy kanoniczne, ale te pochodne trochę mi namieszały , więc byłabym wdzięczna za wskazówki -- 27 sty 2019, o 20:49 --Jakiekolwiek pomysły, co z tym zadaniem?